Altijd de laagste prijs
85% tevreden klanten in september

Framemaat kinderfiets berekenen

De grootte van een kinderfiets moet passen bij je kind. Als je zoon of dochter op de fiets zit, moet hij of zij beide voeten plat op de grond neer kunnen zetten. Het zadel hoort hierbij in de laagste stand te staan. Als het goed is komen de knieën dan tijdens het trappen niet tegen het stuur aan, zelfs als dit in de hoogste stand staat. Koop altijd een zo groot mogelijke kinderfiets. De fiets kan dan met het kind meegroeien. De hoogte van het zadel en het stuur pas je dan steeds wat aan. Zit je kind niet meer goed op de fiets? Dan is het tijd voor een groter exemplaar. We leggen je graag uit hoe een framemaat berekenen in zijn werk gaat.

Juiste framemaat kinderfiets bepalen

Wil je weten welke maat fiets bij je kind past? Meet dan de binnenbeenlengte van je kind op. Laat je kind op sokken met de voeten een eindje van elkaar, zo’n vijftien centimeter, gaan staan. Pak een meetlint of rolcentimeter en meet de afstand tussen het kruis en de grond. Dit is de binnenbeenlengte (in centimeters). De leeftijd of kledingmaat van je kids is eventueel te gebruiken als indicatie voor de framemaat. Zelf opmeten en berekenen is echter nauwkeuriger.

Kledingmaat/lengte (cm)

Binnenbeenlengte (cm)

 

Framemaat (inches)

90-98

39-43

10

92-104

43-45

12

98-110

46-53

14

104-116

54-56

16

110-122

57-59

18

116-122

60-69

20

122-128

63-73

22

134-140

74-77

24

146-158

78-81

26

Lichaamslengte van kinderen versus framehoogte kinderfiets

Bij een bepaalde lichaamslengte hoort een bepaalde framehoogte om comfortabel en veilig te kunnen fietsen. De framemaat van kinderfietsen is in feite een wielmaat. Er zijn al kinderfietsjes verkrijgbaar voor de allerkleinsten. Peuters en kleuters kunnen het fietsen dus al leren. Jong geleerd is oud gedaan en spelenderwijs leren je kids goed fietsen. Fietsjes met een wielmaat van 10 tot en met 16 inch zijn gemaakt voor kleine kinderen, dus met een lichaamslengte van 90 tot 116 centimeter. De maximale maat van kinderfietsen is 26 inch. Fietsen voor volwassenen hebben een standaard wielmaat van 28 inch en zijn verkrijgbaar met verschillende framehoogtes. Grote tieners kunnen al snel uitkomen op een fiets voor volwassenen.

Je kids veilig leren fietsen

Met een kinderfiets in de juiste maat leert je kind op een veilige manier fietsen. Voorkom de aankoop van een te grote fiets. Als je kind de voeten niet goed op de grond kan zetten, is dit vragen om moeilijkheden. Je kind loopt een hoger risico op een val en onzekere bewegingen. In het begin zijn zijwieltjes aan het achterwiel ideaal. Dit biedt steun en voorkomt vallen. In de fietsenwinkel kun je de zijwieltjes zo laten afstellen dat ze tijdens het rijden in principe niet de grond raken. Je kind zal zo sneller leren hoe hij of zij stabiel op twee wielen kan fietsen.

Voordelige kinderfiets in de goede maat

Bij Fietsenwinkel.nl vind je een grote collectie goedkope kinderfietsen. Er zijn diverse hippe meisjesfietsen en stoere jongensfietsen leverbaar. Kijk rond in onze webshop of kom kijken en ervaren in één van onze winkels. We helpen je graag bij de aanschaf van een fijne kinderfiets.

Producten vergelijken