Altijd de laagste prijs
87% tevreden klanten in augustus

Fietsknooppunten, handig om je route uit te stippelen

Wil jij graag langs de mooiste routes fietsen? Plan dan je fietstochten door middel van fietsknooppunten. Overal in Nederland vind je namelijk regionale fietsroutenetwerken die netjes voorzien zijn van bewegwijzerde knooppunten. Deze voeren je langs de leukste fietspaden en autoluwe wegen. Elk netwerk bestaat uit verschillende genummerde kruisingen, de zogenaamde fietsknooppunten. Onderweg zie je bordjes staan die de weg wijzen naar het volgende knooppunt. Je fietst dus heel eenvoudig een route door deze bordjes te volgen. Vanaf elk knooppunt zijn er mogelijkheden om naar één of meer andere knooppunten te fietsen. Je kunt vooraf je route bepalen of onderweg besluiten wat je wilt doen.

Fietsknooppunten in Nederland

Het fietsknooppuntennetwerk in Nederland bestaat uit 48 regionale netwerken. In totaal gaat het over zo’n 32.000 kilometer aan paden en wegen. De verschillende netwerken sluiten op elkaar aan. Ook zijn er combinaties te maken met de zogenaamde LF-routes, de fietsroutes voor langere afstanden. Fietsknooppuntroutes zijn geschikt voor zowel dagtochten als meerdaagse fietstochten, bijvoorbeeld voor een fietsvakantie. Bij veel knooppunten staat een bord met een plattegrond van het netwerk. Hierop zie je bij welk knooppunt je staat en waar de andere knooppunten van het netwerk zich bevinden. Langs de wegen op de landkaart staat de afstand tussen de knooppunten aangegeven. Hiermee is dus een route te plannen van een bepaalde lengte. Als je onderweg bent zie je op je route bordjes staan die je naar een knooppunt leiden. Je volgt simpelweg het nummer van het gewenste knooppunt. De routes zijn in twee richtingen aangegeven.

Route plannen met een fietsknooppunten kaart

Het plannen van een leuke fietsroute doe je heel eenvoudig met een fietsknooppunten kaart van een bepaalde regio. Gedrukte versies van dergelijke fietskaarten zijn onder andere verkrijgbaar bij de boekhandel, de VVV en de ANWB. Je kijkt voor vertrek op de kaart en stelt een route samen van knooppuntnummers. De nummers noteer je op een briefje en dat is je routebeschrijving, bijvoorbeeld 26-24-30-31-35-29-26. Uiteraard is het leuk om onderweg de fietskaart erbij te houden, maar het hoeft niet. Je volgt gewoon de borden. Verder is je route tijdens de rit eenvoudig te wijzigen. Zo verleng je op een mooie zonnige dag gauw je route met een paar extra knooppunten.

Gebruik fietsknooppunten routeplanner

Je fietsroute langs fietsknooppunten is ook te plannen met een online routeplanner. In zo’n applicatie staan alle fietsknooppunten en stippel je zelf een route uit. Ook staan er vaak bestaande fietsroutes in, die eenvoudig te printen of te downloaden zijn. De routeplanner toont een plattegrond van de gewenste regio. Je klikt vervolgens het knooppunt aan waar je de route wilt starten. Als je vervolgens op een volgend knooppunt klikt, zal de routeplanner de route voor je berekenen en tonen. Door steeds op volgend knooppunt te klikken stel je een complete fietsroute samen. Er zijn verschillende websites waarop een dergelijke routeplanner te raadplegen is. Populaire routeplanners zijn die van de Fietsersbond, het Fietsplatform en de ANWB.

Producten vergelijken