Fietsknooppunten, handig om uw route uit te stippelen

Wilt u graag langs de mooiste routes fietsen? Plan dan u fietstochten door middel van fietsknooppunten. Overal in Nederland vind u namelijk regionale fietsroutenetwerken die net voorzien zijn van bewegwijzerde knooppunten. Deze voeren u langs de leukste fietspaden en autoluwe wegen. Elk netwerk bestaat uit verschillende genummerde kruisingen, de zogenaamde fietsknooppunten. Onderweg zie u bordus staan die de weg wijzen naar het volgende knooppunt. u fietst dus heel eenvoudig een route door deze bordus te volgen. Vanaf elk knooppunt zijn er mogelijkheden om naar één of meer andere knooppunten te fietsen. u kunt vooraf u route bepalen of onderweg besluiten wat u wilt doen.

Fietsknooppunten in Nederland

Het fietsknooppuntennetwerk in Nederland bestaat uit 48 regionale netwerken. In totaal gaat het over zo’n 32.000 kilometer aan paden en wegen. De verschillende netwerken sluiten op elkaar aan. Ook zijn er combinaties te maken met de zogenaamde LF-routes, de fietsroutes voor langere afstanden. Fietsknooppuntroutes zijn geschikt voor zowel dagtochten als meerdaagse fietstochten, bijvoorbeeld voor een fietsvakantie. Bij veel knooppunten staat een bord met een plattegrond van het netwerk. Hierop zie u bij welk knooppunt u staat en waar de andere knooppunten van het netwerk zich bevinden. Langs de wegen op de landkaart staat de afstand tussen de knooppunten aangegeven. Hiermee is dus een route te plannen van een bepaalde lengte. Als u onderweg bent zie u op u route bordus staan die u naar een knooppunt leiden. u volgt simpelweg het nummer van het gewenste knooppunt. De routes zijn in twee richtingen aangegeven.

Route plannen met een fietsknooppunten kaart

Het plannen van een leuke fietsroute doe u heel eenvoudig met een fietsknooppunten kaart van een bepaalde regio. Gedrukte versies van dergelijke fietskaarten zijn onder andere verkrijgbaar bij de boekhandel, de VVV en de ANWB. u kijkt voor vertrek op de kaart en stelt een route samen van knooppuntnummers. De nummers noteer u op een briefu en dat is u routebeschrijving, bijvoorbeeld 26-24-30-31-35-29-26. Uiteraard is het leuk om onderweg de fietskaart erbij te houden, maar het hoeft niet. u volgt gewoon de borden. Verder is u route tijdens de rit eenvoudig te wijzigen. Zo verleng u op een mooie zonnige dag gauw u route met een paar extra knooppunten.

Gebruik fietsknooppunten routeplanner

u fietsroute langs fietsknooppunten is ook te plannen met een online routeplanner. In zo’n applicatie staan alle fietsknooppunten en stippel u zelf een route uit. Ook staan er vaak bestaande fietsroutes in, die eenvoudig te printen of te downloaden zijn. De routeplanner toont een plattegrond van de gewenste regio. u klikt vervolgens het knooppunt aan waar u de route wilt starten. Als u vervolgens op een volgend knooppunt klikt, zal de routeplanner de route voor u berekenen en tonen. Door steeds op volgend knooppunt te klikken stel u een complete fietsroute samen. Er zijn verschillende websites waarop een dergelijke routeplanner te raadplegen is. Populaire routeplanners zijn die van de Fietsersbond, het Fietsplatform en de ANWB.

Producten vergelijken