Gravel bikes

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Wat is een gravel bike

Veel mensen vragen ons wat een gravel bike is. De gravelbike is sinds 2017 een nieuw trend binnen de fietswereld, waarbij je net even wat meer grip hebt op onverharde paden, zoals gravelpaden. Dit type, ook wel gravel racer fiets genoemd, is in de laatste jaren ongelooflijk veel in populariteit gestegen. Dit komt mede doordat de fiets erg veel op een normale racefiets lijkt, maar meer grip en comfort biedt. Er zijn drie verschillen te benoemen tussen een normale en gravel racer:

Bredere banden

De banden van een gravel bike zijn net even wat breder dan bij een normale racefiets en daarnaast hebben deze banden soms een dieper profiel. Dit verschil zorgt er dus voor dat je een stuk meer grip hebt op onverharde wegen. Waar bij een racefiets de bandbreedte varieert van ca. 18mm-28mm, begint de banddikte van een gravel bike pas vanaf 28mm en loopt deze tot wel 40mm! Het nadeel van een bredere band is dat de banden een hogere rolweerstand hebben. Dit heeft weer een licht nadelig effect op de acceleratie en rijsnelheid van de fiets. Als je de intentie hebt om snelheid records te verbreken zal dat op een gravel bike niet gaan lukken.

Hydraulische schijfremmen

Hydraulische schijfremmen zijn voor mountainbikes al erg lange tijd de norm, maar nu ook voor de snelle racefanaten onder ons. Zelfs in de professionele wielerwereld wordt er langzaam mee getest. De reden dat de hydraulische schijfrem nog niet volledig te zien is in het peloton, is omdat de voordelen niet altijd noemenswaardig zijn. Voor een gravelbike zijn hydraulische schijfremmen wel essentieel. Hydraulische schijfremmen presteren onder modderige, zanderige of natte omstandigheden beter dan een velgrem. Gravel bikes zijn gemaakt voor deze omstandigheden en daarom verwacht en krijg je ook meer betrouwbaarheid van je remmen.

Geometrie

Naast het verschil in banden en remmen, heeft een gravel bike ook een andere frameopbouw, oftewel geometrie dan een normale racefiets. Op een gravel bike wil je graag wat comfortabeler zitten, dan bij een racefiets, omdat je op onverharde wegen ook veel hobbels andere oneffenheden ervaart in het wegdek. Niet alleen zorgt deze geometrie voor een comfortabele zithouding, maar het zorgt er ook voor dat je wendbaarder bent.

Gravel bike kopen

Ben je overtuigd van de voordelen en wil je voor een goede prijs tot aanschaf over gaan? Dat kan bij Fietsenwinkel.nl! Wij bieden van verschillende merken gravelbikes aan, in verschillende prijs ranges. Als je toch nog twijfelt over het kopen van een gravel bike, dan kun je altijd de reviews bekijken of contact opnemen. Ook kun je jezelf afvragen waarvoor je de fiets wilt gaan gebruiken. Wil je vaker op onverharde wegen gaan scheuren? Kies dan voor een gravel bike!

Producten vergelijken