Pedalen voor uw racefiets

Pedalen voor uw racefiets

Welke pedalen heeft u nodig?

Bij aankoop van een racefiets worden pedalen niet altijd standaard meegeleverd: vaak dient u ze zelf bij te bestellen. Maar waar moet u nu precies op letten bij het kopen van racepedalen? Racefiets pedalen zijn er in verschillende soorten. De meest voorkomende soorten zijn het 'gewone' platformpedaal en het klikpedaal. Onder het klikpedaal vallen nog verschillende andere soorten pedalen, maar het meest bekende klikpedaal voor racefietsen is het Shimano SPD-SL. Hier vindt u alle informatie over deze typen pedalen en worden de voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Afbeelding platformpedalen

Platformpedalen

Het platformpedaal is de meest toegankelijke optie voor beginnende wielrenners. Aan dit pedaal is iedere fietser wel gewend, omdat dit type pedaal ook op een gewone fiets zit. Bij dit type pedaal zit u niet met uw schoenen vastgeklikt aan de pedalen, wat bij klikpedalen wel het geval is. Daarnaast heeft u geen speciale schoenen en schoenplaatjes nodig voor dit type pedaal. Dit loopt weer wat makkelijker wanneer u niet op de fiets zit. Deze punten zijn voor enkele beginnende racefietsers een goede reden om voor een platformpedaal te kiezen.

Pluspunten platformpedalen
Snel gewend
Niet vastgeklikt
Geen speciale schoenen en schoenplaats nodig
Minpunten platformpedalen
Minder goede krachtoverdracht
Schoen schiet eerder van pedaal af


Afbeelding klikpedalen

Klikpedalen

Klikpedalen worden veruit het meeste gezien onder de racefietsers. Deze zogenoemde racepedalen zijn vrij groot en plat en hebben een driehoekige vorm waarbij de punt naar voren wijst. De klem aan de achterzijde heeft een stelmogelijkheid waarbij een veer strakker of losser gezet kan worden. Een lossere veer resulteert in makkelijker in/uitklikken en andersom. Dit uitklikken, gebeurt door een zijwaartse beweging te maken met uw schoen. Wennen aan het uitklikken is niet moeilijk en gaat vrij snel. Bij klikpedalen kunt u extra veel kracht zetten.

Pluspunten klikpedalen
Goede krachtoverdracht
Steviger op pedalen
Kracht zetten in beide richtingen
Minpunten klikpedalen
Speciale schoenen en schoenplaatjes nodig
Kan minder prettig zijn voor beginnende fietsers

Bekijk alle klikpedalen

Andere racefiets pedalen

Naast het bekende en meest gebruikte Shimano SPD-SL pedaal, zijn er nog diverse andere type klikpedalen. Deze andere typen zijn niet per definitie beter dan de Shimano pedalen, maar worden door sommige wielrenners als gebruiksvriendelijker beschouwd. Voorbeelden hiervan zijn het Look KEO systeem, het Time Xpresso systeem en het Speedplay systeem.

Schoenplaatjes

Wilt u klikpedalen gaan monteren op de fiets, dan heeft u dus ook speciale schoenen en schoenplaatjes nodig. Schoenplaatjes worden vaak standaard meegeleverd bij de aankoop van een set Shimano SPD-SL pedalen.

Vind ons op Facebook

Andere vragen?

Heb je na het lezen van mijn tips nog andere vragen? Bel met mij of met één van mijn collega's.

Producten vergelijken