Mountainbike met een motor

Mountainbike met een motor

De elektrische mountainbike

De elektrische mountainbike is zeer in opkomst. Werden er tot voor kort slechts een handjevol modellen op de markt gebracht: tegenwoordig is de e-MTB helemaal in! In het buitenland is de elektrische mountainbike al langer populair, maar nu begint dat in Nederland ook te komen. En dat is niet zo gek, want met een elektrische mountainbike kunt u veel plezier beleven!

Meer mountainbike!

Met een accu als 2e long, een sterke middenmotor en een mooi gecentraliseerde gewichtsverdeling is de laatste generatie elektrische mountainbikes een garantie voor vele plezierige en langere ritten dan ooit tevoren. Tijdens het klimmen komt u makkelijker boven en tijdens het afdalen merkt u weinig van die extra componenten aan boord. Tochten van 30 kilometer worden nu 50 kilometer! Waarom een elektrische mountainbike? Daarom dus!

Afbeelding 2 springende mountainbiker

Een groot verschil met een gewone MTB?

Natuurlijk voelt u die paar kilo extra gewicht bij lage snelheden of bij het op de fietsendrager tillen. Bijzonder technisch bochtenwerk zult u ook iets anders aan moeten pakken. Eenmaal in actie vergeet u dit bijzonder snel en geniet u vooral van het gevoel alsof u enorm goede benen hebt. Altijd!

De motor: wat is daar zo speciaal aan?

Voor een elektrische mountainbike wordt een andere motor gebruikt dan voor een normale elektrische fiets. Een motor bij een MTB heeft een enorme koppel: de extra kracht biedt u ondersteuning bij het klimmen of aanzetten. Veelgebruikte motorsystemen bij e-MTB's zijn:

  • Bosch Performance CX
  • Shimano STePS 8000

Actieradius

Doordat de motor op momenten enorme kracht levert, zal de actieradius afnemen. Want als de motor enorm hard moet werken om u te ondersteunen, zal de accu sneller leeg zijn. Een elektrische mountainbike heeft dan ook vaak een iets kleinere actieradius dan een normale elektrische fiets.

Afbeelding 2 mountainbikes in het veld

Wilt u meer weten?

De elektrische mountainbike is net als een gewone mountainbike niet over 1 kam te scheren. Zo zijn er hardtails en full suspension modellen, en ook de verschillende wielmaten zien we terug in dit segment. Een elektrische dames mountainbike? Zelfs dat vindt u bij Fietsenwinkel.nl in het assortiment! Meer weten over mountainbikes die speciaal ontwikkeld zijn voor vrouwen? Kijk dan verder op de expertpagina.

Zoals gezegd kunt u op een luxe lcd display meer functies aflezen dan alleen het ondersteuningsniveau en de resterende accucapaciteit. Andere functies kunnen zijn het aflezen van uw (gemiddelde) snelheid, de afstand die u gereden heeft, de temperatuur of de resterende actieradius in kilometers. In de tabel hieronder kunt u bekijken welke systemen welke weergaveopties hebben.

Tabel displays

x = niet aanwezig, v = aanwezig

Bekijk alle elektrische mountainbikes

Vind ons op Facebook

Andere vragen?

Heb je na het lezen van mijn tips nog andere vragen? Bel met mij of met één van mijn collega's.

Producten vergelijken