Een fiets voor kilometervreters

 Een fiets voor kilometervreters

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een vakantiefiets?

Fietsen voor op vakantie of voor 'trekking' zijn speciaal ontworpen om de nodige bagage mee te kunnen nemen en ondanks die bepakking toch comfortabel en veilig te kunnen fietsen. Voor wie op reis gaat naar een heuvel- of zelfs bergachtig gebied is het aan te bevelen een lichter model fiets te kiezen met veel versnellingen. Goede remmen zijn ook belangrijk als u met al dat extra gewicht een afdaling maakt.

Trekking of vakantie

Trekkingbikes zijn hybride fietsen met een bagagedrager en een derailleurversnelling, waarbij u een relatief sportievere zithouding aanneemt. Hiermee fietst u vooral op verharde wegen met zo nu en dan een onverhard pad. Echte vakantiefietsen zijn geschikter als u vaker onverharde paden kiest en meer bepakking hebt. Bent u van plan om vooral op het fietspad te blijven en niet al te veel bagage mee te nemen, dan is een trekkingfiets prima geschikt voor langere tochten.

vakantiefiets

Bekijk alle vakantiefietsen

trekkingfiets

Bekijk alle trekkingfietsen


wielen vakantiefiets

Grote wielen

Mede door de ontwikkeling van de 29er wielmaat voor mountainbikes, ziet u nu regelmatig grotere wielmaten. Veel van deze fietsen zijn tegenwoordig voorzien van sterke 28 inch (700c) wielen met hoge banden die een omtrek van 29inch hebben en lekker snel en comfortabel rollen.

damesmodel

De buis bij damesmodellen

De middenbuis bij de damesmodellen zit hoger dan bij de gemiddelde damesfiets. Dit komt omdat deze buis het frame veel stijfheid geeft. Die extra stijfheid is, zeker met bepakking, noodzakelijk om de fiets prettig te laten sturen. Natuurlijk is het ook bij de damesfietsen mogelijk een bidonhouder te bevestigen, zodat u genoeg water mee kunt nemen voor onderweg.

lowrider

Wel of geen lowrider?

Het rekje waar uw tassen aan kunt hangen aan de voorkant van de fiets noemen we een lowrider. Bent u van plan om veel spullen mee te nemen, dan kunt u het gewicht zo goed verdelen over de voor- en achterkant van uw fiets. Door de constructie van de lowrider blijft het zwaartepunt vrij laag en de fiets stabiel. Let er op dat de lowrider niet standaard op elke model zit en dat het monteren van een lowrider niet op alle modellen mogelijk is.

Tassen voor op je vakantie

Uiteraard wilt u zo min mogelijk bagage meenemen. Hoe lichter uw fiets blijft, hoe beter. Uiteraard hangt dit ook sterk af van het soort vakantie. Voor een weekendtrip zonder kamperen heeft u vaak aan alleen een goede tassenset voor achterop en eventueel een stuurtas al genoeg. Gaat u wat langer op reis en wilt u ook kamperen, dan heeft u ook een extra rol voor achterop en een tassenset voor aan de voorkant van de fiets nodig. Kwalitatief goede tassen voor uw fiets zijn de tassen van Ortlieb en Thule.

tassen

Vind ons op Facebook

Andere vragen?

Heb je na het lezen van mijn tips nog andere vragen? Bel met mij of met één van mijn collega's.

Producten vergelijken