versnellingen

Remmen op de e-bike: veiligheid voor alles!

Dankzij de elektrische fiets bereik je zonder veel inspanning hogere snelheden. Zo ben je lekker snel op de plaats van bestemming. Bij een elektrische fiets moeten de remmen daarom extra goed presteren. Gelukkig bestaan er diverse remsystemen waarmee je veilig en op tijd tot stilstand komt.

V-brake (velgrem)

De velgrem wordt ook wel V-brake genoemd. De V-brake gebruikt de velg om af te remmen. Door een kunststof remblokje tegen de velg te drukken, remt de fiets af. De V-brake is een goed en goedkoop remsysteem dat wel wat onderhoud behoeft.

Pluspunten
Goedkoop
Makkelijk af te stellen
Werkt op brede banden en fietsen met spatborden.
Minpunten
Remt minder goed bij nat weer
Remblokjes vervangen is secuur werk

Bekijk alle e-bikes met v-brake

Rollerbrakes

Rollerbrakes zijn trommelremmen die werken door middel van rolletjes. Deze trommelrem zit in het midden van het wiel verwerkt. Wanneer je met een rollerbrake remt, duwen de inwendige rollers tegen een zogenaamde remschoen.

Pluspunten
Weinig onderhoud nodig
Remt beter in nat weer dan een v-brake
Powermodulator in rem voorkomt over de kop slaan
Minpunten
Niet geschikt voor extreme afdalingen
Minder remkracht door powermodulator

Bekijk alle e-bikes met rollerbrakes

Hydraulische Schijfremmen

Hydraulische schijfremmen zijn de best presterende fietsremmen. Schijfremmen maken gebruik van een remschijf in het wiel en kabels met een hydraulische vloeistof. Je remt door in hendels aan het stuur te knijpen.

Pluspunten
Werken goed in natte weersomstandigheden
Velg slijt niet
Wordt niet warm tijdens afdalingen
Minpunten
Systeem is kwetsbaar
Duurder dan andere soorten remmen

Alle e-bikes met hydraulische schijfremmen

Hydraulische Velgremmen

Bij hydraulische velgremmen wordt de remkracht van de velgrem door de hydraulica vergroot. Dit systeem remt af door een remblok tegen de velg aan te duwen. De remkracht doseer je eenvoudig door in hendels aan het stuur te knijpen.

Pluspunten
Remkracht is goed doseerbaar
Remblokjes eenvoudig te vervangen
Geschikt voor brede banden en fietsen met spatbord
Minpunten
Duurder dan normale V-brakes
Minder remkracht bij nat weer

Alle e-bikes met hydraulische velgremmen

Combineren remmen elektrische fiets

Bij sommige elektrische fietsen worden diverse remsoorten met elkaar gecombineerd. Het voordeel hiervan is dat je zo de diverse goede eigenschappen van de verschillende remsoorten met elkaar combineert. Hiernaast kan een tekort van de ene rem opgevangen worden door de andere remsoort.

Hoe kies ik de juiste rem?

Welke soort remmen op de elektrische fiets passen bij mij? Het antwoord hierop hangt af van waarvoor je de elektrische fiets het meest gaat gebruiken. Maak je dagelijks gebruik van je fiets, maar ben je zelf niet zo handig? Dan is het verstandig om te kiezen voor een remsoort die weinig onderhoud vergt. Fiets je het hele jaar door? Zorg er dan voor dat de remsoort ook goed presteert onder natte weeromstandigheden.