Altijd de laagste prijs
85% tevreden klanten in september

Hoe werkt een elektrische fiets?

Hoe werkt een elektrische fiets?

Wil jij ook zonder zonder puffen en zweten een rondje fietsen? Met een elektrische fiets is al het zware trapwerk verleden tijd! Maar hoe werken deze e-bikes eigenlijk? Wat maakt het verschil met een gewone fiets?

De werking van een elektrische fiets

Dat mensen met een e-bike andere fietsers fluitend voorbij kunnen razen is te danken aan de unieke werking van deze fiets. Je geniet namelijk van een elektrische trapondersteuning. Dit betekent dat je nog altijd zelf moet trappen, maar dankzij de motor en de accu krijg je een extra zetje. De accu levert energie aan de motor, die er vervolgens voor zorgt dat de pedalen makkelijker rond gaan. Zo blijf je trappen, maar dan zonder moeite! Een of meerdere sensoren stemmen af hoeveel kracht de motor aan je levert.

Midden, voor- en achtermotoren

De motor kan in het voor- of achterwiel, maar ook in het midden van de fiets zitten. De plaats van de motor bepaalt het karakter en de prijs van je fiets. Over het algemeen is een fiets met een voorwielmotor het meest voordelig. Een groot nadeel is dat de kracht letterlijk van voren komt. Het kan hierdoor lastig zijn om de controle over de fiets te houden. Wanneer je een zetje in de rug kunt gebruiken, is een achterwielmotor de beste optie. De extra kracht komt dan namelijk vanuit het achterwiel. Bij een middenmotor komt de kracht vanuit de pedalen: dat voelt heel natuurlijk aan. Daar stop je namelijk zelf ook de kracht in! Deze motor zit laag en in het midden, dus de gewichtsverdeling van je fiets is ideaal.

Sfeerfoto e-bike

De fiets opladen

De e-bike maakt gebruik van een accu. Voor het opwekken van de kracht is energie nodig. De fiets moet daarom ook opgeladen worden, net zoals met je mobieltje of je tablet. Hoeveel kilometer je op een volle accu kunt rijden (de actieradius) en de levensduur van de accu verschillen per fiets/model. Meer weten over de accu en hoe je deze moet gebruiken? Klik dan hier.

Het verschil met een gewone fiets

Met een e-bike geniet je altijd van een moeiteloze fietsrit. Je hoeft niet alleen minder hard te trappen, ook ga je automatisch een stuk sneller. Het verschil is dat een fiets met elektrische trapondersteuning vaak wat meer onderhoud nodig heeft. Zo heeft je accu een gebruiksaanwijzing (voor laden en bewaren) en kunnen de elektrische onderdelen bij sommige reparaties in de weg zitten. Heb je bijvoorbeeld een fiets met achterwielmotor? Dan kan het vervangen van je achterband een behoorlijke onderneming zijn!

De belangrijkste voordelen van een e-bike

  • Je fietst gemakkelijker lange afstanden door het duwtje in de rug;
  • Je komt minder vermoeid aan op je bestemming;
  • Je hebt geen last van files of overvolle treinen/bussen;
  • In een drukke stad ben je wendbaar en heb je geen last van parkeerproblemen.

Bekijk alle e-bikes

Producten vergelijken