Fietsendragers

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
4 min leestijd - Geschreven door Fietsenwinkel.nl
Fietsendragers

Met een fietsendrager kunt u uw fiets overal mee naartoe nemen. Ideaal als u bijvoorbeeld op vakantie gaat of wanneer u met uw mountainbike in de duinen wilt gaan crossen. In dit artikel worden de verschillende fietsendragers uitgelicht. Ook nemen we de punten door waarop u moet letten bij de aankoop van een fietsendrager!


Trekhaakdrager

Afbeelding trekhaakdrager

7-polig en 13-polig

De trekhaakdrager is de meest populaire drager van alle soorten. Dit type drager wordt aan de trekhaak van een auto gekoppeld. Daarnaast wordt de drager d.m.v. een 7-polige of 13-polige stekker aangesloten aan de auto, zodat de verlichting op de drager reageert op de handelingen van de auto. (Het grote voordeel van een fietsendrager met een 13-polige stekker is dat deze drager voorzien is van achteruitrijverlichting, permanente stroomdraad binnenverlichting en mistverlichting.) Met frameklemmen kunnen de fietsen stevig vastgezet worden aan de drager. Door de stevige en stabiele bevestiging van de drager op de trekhaak, is dit type drager als enige geschikt voor zwaardere fietsen (zoals e-bikes).

Waarop letten bij aankoop?

Bij de aankoop van een trekhaakdrager moet u zich altijd afvragen voor welk type fiets u de drager gaat gebruiken. Mocht u één of meer e-bikes willen vervoeren op de drager, dan moet u er goed op letten dat de drager ook geschikt is voor e-bikes. Daarnaast vinden veel mensen het handig als de drager kan kantelen, zodat de kofferbak toegankelijk blijft wanneer de drager is bevestigd op de trekhaak. Ook zijn sommige trekhaakdragers opvouwbaar, wat erg handig is als u de drager compact wilt vervoeren of opbergen als u de drager niet gebruikt. Ten slotte is het erg belangrijk dat de drager de juiste stekkeraansluiting heeft, die op uw auto aansluit (7-polig of 13-polig).

Pluspunten
Stevig en stabiel
Fietsen en drager eenvoudig te bevestigen
Geschikt voor zwaardere fietsen (vaak ook e-bikes)
Minpunten
Formaat
Gemiddeld het duurste type drager

Achterklepdrager

Afbeelding achterklepdrager

Een achterklepdrager is een uitstekende optie als u geen trekhaak of dakrails hebt. Dit type drager wordt bevestigd aan de achterklep en is vrij compact. Deze drager is in tegenstelling tot de trekhaakdrager niet geschikt voor zware fietsen, zoals elektrische fietsen. Voor racefietsen en mountainbikes is de achterklepdrager wel geschikt.

Waarop letten bij aankoop?

Het is erg belangrijk om te controleren of de achterklepdrager wel op uw auto past. Iedere auto heeft een andere achterklep en vereist daarom ook een ander type bevestiging.

Pluspunten
Licht
Compact
Geen trekhaak nodig
Minpunten
Laag draagvermogen
Vaak extra adapter nodig bij bevestiging

Dakdrager

Afbeelding Dakdrager

Ook een dak-fietsendrager is een goede optie als u geen trekhaak heeft op de auto. De wielen van de fiets worden in een wielgoot geplaatst, welke is bevestigd aan 2 dakdragers. Er zijn ook dakdragers waar alleen het achterwiel in een wielgoot wordt geplaatst en de voorvork van de fiets wordt vastgemaakt aan de dakdrager. Bij deze laatste manier dient dus wel het voorwiel verwijderd te worden van de fiets, maar staat de fiets wel stabieler op de drager. Een dakdrager kan niet zoveel gewicht dragen als een trekhaakdrager, maar is wel uitstekend geschikt voor mountainbikes en racefietsen.

Waarop letten bij aankoop?

Let er bij een dakdrager ook goed op of deze op uw auto past. Vaak heeft u ook een speciale adapter nodig waarmee de dakdrager op de auto gemonteerd kan worden.

Pluspunten
Compact
Geen trekhaak nodig
Dak biedt vaak ruimte voor 3+ fietsen
Minpunten
Laag draagvermogen
Vangen veel wind

Accessoires fietsendragers

Er bestaan diverse fietsendrager accessoires om uw fietsendrager mee compleet te maken. Hieronder vind u een opsomming van de meest gebruikte accessoires.


Oprijgoot Oprijgoot

Een oprijgoot is erg handig wanneer u een zwaardere fiets op een trekhaakdrager wilt zetten. De oprijgoot zet u tegen de drager, waarna u de fiets eenvoudig op de drager kunt rijden.


Verloopstekker Verloopstekker

Als u een trekhaakdrager heeft met een 13-polige stekker en een auto met een 7-polige aansluiten, dan is een verloopstekker een goede oplossing. Hiermee kunt u een 13-polige drager op een 7-polige aansluiting koppelen (of andersom).


Spanbandjes Spanbandjes

Met spanbandjes kunt u een fiets nog steviger vastzetten aan de drager of kunt u versleten spanbandjes vervangen.


Fietsframe adapter Fietsframe adapter

De frameklemmen van een fietsendrager worden regelmatig bevestigd aan de bovenbuis van een fiets. Een damesfiets heeft vaak geen hoge bovenbuis, waardoor deze manier van bevestigen niet meer mogelijk is. Een fietsframe adapter dient als vervanging voor deze bovenbuis, zodat de frameklemmen alsnog vastgezet kunnen worden aan de fiets.

Fietsenwinkel.nl

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
Producten vergelijken