• Thuisbezorgd in NL en BE
  • 10.000 e-bikes snel leverbaar
  • 120 servicepartners in Nederland

Fietsbanden

Fietsbanden

Lekke banden zijn ergernis nummer 1 voor fietsers. Om dit te voorkomen is het aan te raden om regelmatig de bandenspanning te controleren en om op tijd een versleten band te vervangen. Maar welke banden moet u dan kopen? Er is zoveel keus! Hieronder wat nuttige tips om het kiezen wat makkelijker te maken.

Lekke band, wat nu?

Wanneer u een lekke band heeft, is het verstandig om niet zomaar de binnenband te vervangen of te plakken, maar om ook de staat van de buitenband en het velglint te controleren. Wanneer het lek aan de binnenkant zit kan het goed zijn dat het velglint is versleten en vervangen moet worden. Wanneer het lek aan de buitenkant zit is de kans aanwezig dat er nog iets scherps in de buitenband zit. Controleer dus altijd de buitenband of er nog iets scherps in zit. Controleer dan ook of de band nog "fris" is en geen droogscheurtjes of barsten vertoont. Banden drogen uit en daarmee neemt de bescherming af. Hierdoor is de kans op lekrijden veel groter dan bij een nieuwe band. Gaat u de band plakken? Hier vindt u een aantal tips!

Afbeelding Bandenmaten

Bandenmaten fiets

De maten van fietsbanden worden doorgaans in 3 maten aangeduid:

  • Inches zijn gebruikelijk bij mountainbike banden. Voorbeeld: 29x2.35<
  • De Franse maat is gebruikelijk bij racefiets banden, waarbij het getal achter de 'x' de bandbreedte in millimeters is. Voorbeeld: 700x25
  • ETRTO Europese norm waarbij het eerste getal de breedte van de band is en het tweede getal de velgmaat. Voorbeeld: 47-622

Wij noemen alle bekende bandenmaten per band zodat hier geen twijfel over mogelijk is.

Antilek banden fiets

Fietsbanden zijn opgebouwd uit diverse laagjes, de antileklaag is de meest besproken laag. Deze zit in alle banden, maar wel in verschillende kwaliteiten en diktes. Bij racefietsen waarbij gewicht, rolweerstand en grip belangrijker zijn dan een keertje lekrijden is deze laag enorm dun en licht. Bij stadsfietsen waarbij snelheid en gewicht minder belangrijk zijn worden vaak veel dikkere antileklagen toegepast. Soms zo dik dat u probleemloos door glasscherven kunt fietsen.

Afbeelding Antilek band

Profiel fietsbanden

Er zijn vele verschillende "tekeningen" op fietsbanden te vinden. Van enorme noppen op een band, naar een compleet vlakke band. De makkelijkste regel is dat een harde/vlakke ondergrond weinig profiel vraagt en een grove/losse ondergrond juist veel profiel vraagt om een goede grip te kunnen bieden. Denk maar aan de winterbanden voor op de auto waar het profiel wat hoger is en wat verder uit elkaar staat. Een vlakkere band wordt juist weer gebruikt bij racefietsen, omdat deze een lagere rolweerstand heeft.

Afbeelding profielen band

Bandenspanning fietsband

De juiste bandenspanning verschilt per fiets/band/gebruiker. Op elke band staat de maximale bandenspanning en steeds vaker staat er ook een minimale bandenspanning op. Bent u vrij zwaar dan kunt u dichterbij de maximale bandenspanning gaan zitten, bent u wat lichter dan kunt u de bandenspanning wat leger houden en wat meer comfort uit de band halen. Om het maximale uit uw banden te halen is het belangrijk om goed op de bandenspanning te letten!

Verschillende ventielen

Naast verschillende banden zijn er ook verschillende ventielen. Het ventiel zit vast aan de binnenband. Bij het kiezen van een nieuwe binnenband moet u dus altijd even checken welk ventiel u nodig hebt. In het "Type ventiel" filter kunt u gemakkelijk het juiste ventiel kiezen. Let op: bij racefietsen zijn er ook verschillende ventiellengtes in verband met de hoge velgen. Hoe hoger de velg, hoe langer het ventiel. Hieronder ziet u de verschillende ventielen zodat u ze makkelijk kunt herkennen.

Verschillende ventielsoorten

Vind ons op Facebook

Andere vragen?

Heb je na het lezen van mijn tips nog andere vragen? Bel met mij of met één van mijn collega's.

Producten vergelijken