Donderdag 25/04 én 02/05 koopavond in alle winkels. Koningsdag gesloten. Bekijk de speciale openingstijden »

Werkkostenregeling (WKR) uitgelegd: wat is het wel en niet?

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
3 min leestijd - Geschreven door Fietsenwinkel.nl
Werkkostenregeling (WKR) uitgelegd: wat is het wel en niet?

Wanneer mensen het hebben over een van de fiets van de zaak, wordt er vaak verwezen naar de werkkostenregeling, ook wel WKR. De WKR is een fiscale regeling die de oude regelingen voor vergoedingen en verstrekkingen vervangt. Binnen de WKR behoort alles wat u aan een werknemer verstrekt of vergoedt tot het loon.

De WKR regeling werd geïntroduceerd aan het einde van het Nationale Fietsplan (2015), waardoor het niet altijd helder is waar een fietsplan begint en de WKR eindigt. Om de zaken wat op te helderen, vindt u hieronder het onderscheid.

Wat is de werkkostenregeling wel?

Onder de WKR kan een werkgever tot maximaal 1,7% van het fiscale loon van zijn of haar werknemers tot €400,000 besteden aan onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen en daarboven 1,2%. Dit wordt ook wel de vrije ruimte genoemd. Over het bedrag dat binnen de vrije ruimte valt, betaalt de werkgever geen loonbelasting.

Wat er wel en niet als onbelaste vergoeding aangewezen mag worden, is voor een groot deel overgelaten aan de werkgever. Zolang het maar aan de gebruikelijkheidstoets voldoet. Dat wil zeggen dat een vergoeding niet meer dan 30% mag afwijken van wat in vergelijkbare omstandigheden gebruikelijk is. Ook zijn er bepaalde vergoedingen die uitgezonderd zijn en de vrije ruimte niet beïnvloeden.

Een werkgever kent de vergoedingen toe aan de vrije ruimte door ze in zijn of haar administratie als eindheffingsloon op te nemen. Wanneer het totaal aan vergoedingen boven de 1,2% van het totale fiscale loon van de organisatie uitkomt, betaalt de werkgever hierover 80% eindheffing.

Wat is de Werkkostenregeling niet?

De WKR bevat geen specifiek fietsplan. Bij het aflopen van het Nationale Fietsplan is deze verantwoordelijkheid bij werkgevers neergelegd. Deze kunnen sindsdien zelf een fietsplan inrichten door bijvoorbeeld de vrije ruimte in te zetten t.b.v. een fiets van de zaak.

De Werkkostenregeling is niet hetzelfde als een cafetariaregeling. Dit soort regelingen stellen werknemers in staat zelf te kiezen waar ze bijvoorbeeld een deel van hun brutoloon voor in willen zetten. Van extra vakantiedagen tot fietsen behoren tot de mogelijkheden. Eventueel kan de Werkkostenregeling wel ingezet worden binnen een cafetariaregeling.

De WKR is niet gerelateerd aan een renteloze lening of aan een kilometervergoeding. Dit zijn aparte vergoedingen en vrijstellingen die niet ten koste gaan van de vrije ruimte.

Fiets van de zaak? Team Zakelijk helpt u verder!

Benieuwd naar alle mogelijkheden om het fietsen onder werknemers te stimuleren? Kom dan alles te weten over Zakelijk fietsen via Fietsenwinkel.nl: wij helpen u met informatie over belastingvoordelen, tips en trucs en do’s & don’ts.

Lees alles over zakelijk leasen en kopen

Fietsenwinkel.nl

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
Producten vergelijken