Accu Upgrade Weken – Gratis accu upgrade bij héél veel e-bikes. | Op 1ste én 2de Paasdag zijn onze winkels open! Bekijk winkels »

Welke racefiets is het meest geschikt voor mij?

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
4 min leestijd - Geschreven door Fietsenwinkel.nl
Welke racefiets is het meest geschikt voor mij?

Nu de lente zijn intrede heeft gedaan en we nog maar een klein maandje hoeven te wachten op de nieuwe editie van de Giro, begint het toch weer flink te kietelen bij wielrennend Nederland. Het racefietsseizoen heeft even op zich moeten wachten, maar de benen kunnen zich weer voorbereiden op veel zonnige kilometers. Mogelijk is dit ook het moment dat u de schuur binnenloopt en beseft dat u toch echt toe bent aan een nieuwe racefiets. Het kan natuurlijk ook zijn dat u pas net bent besmet door het racefietsvirus en u nu op zoek bent naar uw eerste eigen snelheidsduivel. In beide gevallen helpen wij u graag om de juiste keuze te maken!

De keuze van uw racefiets op basis van uw rijdersprofiel

Logischerwijs is de keuze van uw racefiets afhankelijk van het doel en het gebruik er van. Op het eerste oog lijken racefietsen op elkaar, maar er zijn flinke verschillen te vinden die de modellen laten aansluitend op uw gebruikswensen. Zo zullen beginnend wielrenners graag kiezen voor een comfortabel gefabriceerd frame, aangezien de sportieve houding op een meer aerodynamische racefiets nog te veel wennen zal zijn. Daarnaast is het bijvoorbeeld van belang om na te gaan of u uw racefiets waagt aan verharde of onverharde ondergronden. Om u een idee te geven van de type racefietsen, hebben wij het volgende onderscheid gemaakt:

Verschillende types racefietsen Verschillende types racefietsen

De weg op met uw nieuwe racefiets

Onder de racefietsen voor op de weg vallen er drie types te onderscheiden: Comfort, Aero en Lightweight.

Voor veel beginnende en licht ervaren racefietsers is de Comfort racefiets de perfecte keuze, omdat u op deze fiets een rechtere houding hebt dan op andere type racefietsen. De fiets is hiernaast beter geschikt voor ruigere wegen. Het komt het gewicht en de aerodynamica echter niet ten goede. Bij Aero racefietsen beslaat het doel de optimalisatie van het gewicht en de aerodynamica. De fietsen hebben weinig luchtweerstand en zijn uitermate geschikt voor vlakke en rechte wegen. De sportieve frames zorgen er voor dat u een hele diepe zithouding aanneemt. Door deze eigenschappen, die vooral gericht zijn op performance, levert de fiets wel wat in op comfort en controle.

Lightweight racefietsen staan ook wel bekend als de “best-of-both” variant. De lichtgewicht racefietsen fietsen soepeler een berg op. Omdat de fietsen daarnaast weinig hellingsweerstand hebben adviseren wij dit type racefiets als u van plan bent om in bergachtig gebied te gaan fietsen. De fietsen leveren iets in op het gebied van aerodynamica en comfort.

Speciale racefietsen voor de optimale prestatie op specifiek terrein

Naast de benoemde racefietsen voor op de weg, bestaan er racefietsen voor specifiekere doeleinden. Zo zult u op onverharde wegen weinig comfort ervaren. Er bestaan gelukkig racefietsen voor ritten op onverharde wegen. Zo kunt u met een Cyclocross fiets, ofwel veldrijfiets, oneffen en modderige parcours betreden door de hydraulische schijfremmen, geschikte banden en een aangepast frame. Een Gravelbike daarentegen is uitstekend geschikt voor onverharde wegen als gravelpaden. Deze fiets lijkt erg op een racefiets, maar zal u voorzien van meer grip en controle.

Kies ten slotte voor een Tijdrit fiets als u voor de maximale prestatie op verhard terrein gaat. Door de aerodynamische vormgeving, de sportieve geometrie en het ligstuur snijdt u door de wind! Op deze pagina overzichtelijke opsomming van de pluspunten en minpunten van ieder type fiets.

Racefietsen keuzehulp

Mocht u er nog niet helemaal uitgekomen zijn, kunt u altijd onze online racefietsen keuzehulp doorlopen. Via onze keuzehulp word u namelijk stap voor stap door het proces geleid tot de vondst van de meest geschikte racefiets voor uw gebruik. Daarnaast zou u de Facebook Live uitzending over Sportieve Fietsen kunnen terugkijken op ons Facebook kanaal. Wij hopen dat het zal leiden tot veel mooie kilometers!

Wilt u nou zien welke racefietsen wij in ons assortiment hebben? Bekijk dan eens onze racefietsenpagina!

Bekijk onze racefietsenpagina

Producten vergelijken