Accu Upgrade Weken! Tot en met 21 april een gratis accu upgrade bij héél veel e-bikes.

Remmen stadsfiets

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
3 min leestijd - Geschreven door Fietsenwinkel.nl
Remmen stadsfiets

Remmen op de e-bike: veiligheid voor alles!

Dankzij de elektrische fiets bereikt u zonder veel inspanning hogere snelheden. Zo bent u lekker snel op de plaats van bestemming. Bij een elektrische fiets moeten de remmen daarom extra goed presteren. Gelukkig bestaan er diverse remsystemen waarmee u veilig en op tijd tot stilstand komt.


Terugtraprem

Terugtraprem

Een terugtraprem is een eenvoudige rem waarbij de fiets afremt door achteruit te trappen. Bij dit remsysteem worden geen kabels gebruikt: een terugtraprem ziet u dus niet op de fiets zitten. Een terugtraprem vindt u vaak terug op fietsen zonder versnellingen, maar wordt ook gebruikt in combinatie met een naafversnelling. Daarnaast bestaan er ook fietsen met zowel een terugtraprem als handremmen.

Pluspunten
Goedkoop remsysteem
Onderhoudsvrij
Geen kwetsbare remkabels
Ongevoelig voor vuil en vocht
Minpunten
Bij abrupt remmen mogelijkheid tot slippen
Raakt oververhit bij langdurig remmen
Pedalen ronddraaien in stilstand niet mogelijk

V-brake

V-brakes (velgremmen)

Velgremmen worden tegenwoordig ook wel V-brakes genoemd. Bij dit remtype wordt de velg gebruikt om af te remmen. Een V-brake remt af doordat een kunststof remblokje tegen de velg drukt. De V-brake is een krachtige en felle rem, die wel wat minder goed presteert bij nat weer. Deze velgremmen bedient u door middel van remhendels aan het stuur.

Pluspunten
Goedkoop
Makkelijk af te stellen
Eenvoudig en krachtig
Werkt op brede banden en fietsen met spatborden
Minpunten
Remblokjes vervangen is secuur werk
Remt minder goed bij nat weer

Rollerbrake

Rollerbrakes

Rollerbrakes zijn trommelremmen die werken door middel van rolletjes. Deze trommelrem bevindt zich in het midden van het wiel. Een rollerbrake remt met behulp van inwendige rollers, die tegen een zogenaamde remschoen aanduwen. Deze rollerbrakes bedient u door middel van remhendels aan het stuur.

Pluspunten
Remt beter in nat weer dan velgrem
Weinig onderhoud nodig
Makkelijk af te stellen
Powermodulator in rem voorkomt over de kop slaan
Minpunten
Minder remkracht door powermodulator
Oververhitting bij langdurig remmen

Hydraulische schijfremmen

Hydraulische schijfremmen

Hydraulische schijfremmen zijn de best presterende fietsremmen onder iedere omstandigheid. Schijfremmen maken gebruik van een remschijf in het wiel en kabels met een hydraulische vloeistof. Door in hendels aan het stuur te knijpen, doseert u de remkracht.

Pluspunten
Velg slijt niet
Werken goed in natte weersomstandigheden
Wordt niet warm tijdens afdalingen
Minpunten
Systeem is kwetsbaar
Duurder dan andere remsystemen

Hydraulische velgrem

Hydraulische velgremmen

Bij hydraulische velgremmen wordt de remkracht van de velgrem door de hydraulica vergroot. Dit systeem remt af door een remblok tegen de velg aan te duwen. Met behulp van de hendels aan het stuur, doseert u eenvoudig de remkracht.

Pluspunten
Remkracht is goed doseerbaar
Bijna onderhoudsvrij
Remblokjes eenvoudig te vervangen
Geschikt voor brede banden en fietsen met spatbord
Minpunten
Duurder dan normale V-brakes
Hydraulisch systeem is kwetsbaar
Minder remkracht bij nat weer

Combineren remmen stadsfiets

Regelmatig worden er in stadsfietsen diverse remsoorten met elkaar gecombineerd. Hierdoor beschikt u over diverse remmogelijkheden. Ook zorgt dit ervoor dat een tekort van de ene remsoort wordt opgevangen door de andere remsoort.

Fietsenwinkel.nl

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
Producten vergelijken