Zodra jouw zoon of dochter goed kan zitten is het mogelijk om een kinderzitje te gebruiken op de fiets om gezellig samen te kunnen gaan fietsen. Gemiddeld kunnen kinderen dat vanaf ongeveer 9 maanden goed genoeg. Om het beste kinderzitje te vinden, zijn de volgende vragen van belang:

1. Welk zitje is geschikt voor mijn kind?

2. Welk zitje is geschikt voor mijn fiets?

3. Heb ik nog speciale accessoires nodig bij het kinderzitje?

In deze blog zullen we je aan de hand van een aantal feiten en voorbeelden laten zien welk zitje het meest geschikt is voor jou, je kleine en je fiets. Uiteraard kunnen onze experts je ook altijd verder helpen, als je er toch niet helemaal uitkomt.

1. Welk zitje is geschikt voor mijn kind?

Waarom zou ik een zitje aan het stuur kiezen? Of waarom juist achterop? Hieronder hebben we de belangrijkste voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet:

Voorop


Bobike voorzitje

9 tot 15 kilo (9 maanden tot 3 jaar)


 • Praat wat makkelijker en is gezelliger
 • Fietstassen passen nog gewoon
 • - Met gewone fietsen weinig beenruimte
 • - Stuurt zwaarder dan met een achterzitje
 

Achterop


Bobike achterzitje

9 tot 22 kilo (9 maanden tot 6 jaar)


 • Stuurt lichter dan met een voorzitje
 • Geen beperking in beweging zoals bij een voorzitje
 • Zonder verlenger geen ruimte meer voor een fietstas
 • Geen zicht op je kind

De kinderzitjes voor aan de voorkant zijn dus vooral voor de wat kleinere kinderen en gaan tot maximaal 15 kilo (dat houdt in: kinderen tot ongeveer 3 jaar). Hier groeit een kind dus wat sneller uit.

De kinderzitjes aan de achterkant van de fiets gaan gemiddeld tot 22 kilo (6 jaar). Er zijn een paar achterzitjes die ook voor grotere kinderen tot 35 kilo geschikt zijn. Let je daarbij wel op de maximale belasting van de bagagedrager? Je mag de bagagedrager namelijk niet zwaarder belasten dan het gewicht dat hij maximaal kan dragen, ook al kan het kinderzitje een groter gewicht aan. Dus als je een zitje hebt tot 35 kilo en een drager die 25 kilo kan hebben, dan dien je die 25 kilo als maximum aan te houden.

2. Welk kinderzitje past op mijn fiets?

Voorzitje

Voorzitjes worden eigenlijk altijd aan de stuurpen bevestigd. Op de meeste stuurpennen is de bevestiging van het voorzitje geen probleem. Bij sommige stuurpennen is een adapter nodig om het zitje goed te kunnen bevestigen. Zo’n adapter is nodig voor het bevestigen van een zitje op de volgende stuurpennen:

Ahead stuurpen Ahead 1-bout stuurpen Ahead sportieve stuurpen

 

 

 • Voor een Bobike voorzitje heb je een adapter nodig: Adapter voor Ahead bevestiging
 • Voor een Yepp voorzitje heb je deze adapter nodig: Yepp Slim Fit adapter of de Yepp Ahead adapter
 • Voor een Qibbel voorzitje heb je deze adapter nodig: Ahead bevestigingsset
 • Voor een Thule voorzitje heb je geen adapter nodig: dankzij het speciale ontwerp past dit zitje op vrijwel iedere stuurpen!
 • Voor een Polisport voorzitje zijn geen adapters verkrijgbaar: deze zitjes zijn geschikt voor ronde/ovale stuurpennen met een dikte van 22 tot 40 mm

Voorzitje en voordrager

Tegenwoordig zijn er veel fietsen met een voordrager, dit is natuurlijk heel handig voor de boodschappen, maar in combinatie met een voorzitje kan het nog wel eens problemen geven. Vaak is het zo dat het transportrek in de weg zit voor de voetensteuntjes. Je kunt dit op verschillende manieren oplossen: zo kun je ervoor kiezen om de voordrager van de fiets te verwijderen (let er wel op dat je dan waarschijnlijk de koplamp dient te verplaatsen), of je kunt ervoor kiezen de drager iets naar voren te verplaatsen door middel van langere bevestigingsbouten. Dit vergt wel enige handigheid! De makkelijkste oplossing is dan ook om te kiezen voor een mama transportfiets, waarbij men met het ontwerp rekening heeft gehouden met zowel de voordrager als het voorzitje. De ultieme transport moederfiets is de Cortina Roots Transport.

Voorzitje op een elektrische fiets

Wij raden het plaatsen van een kinderzitje op een elektrische fiets niet van harte aan. Uiteraard is het op sommige e-bikes wel mogelijk. Hier lees je meer informatie over kinderzitjes op elektrische fietsen. Let op: de meest ideale elektrische fiets voor een voorzitje is de elektrische moederfiets. Dit in verband met het display (heel interessant voor nieuwsgierige kinderhandjes) en kabels die kwetsbaar zijn of in de weg kunnen zitten.

Achterzitje

Ook voor kinderzitjes achterop zijn er een paar mogelijkheden:

 • Je fiets heeft een Easyfit bagagedrager (plaatje 1)
 • Je fiets heeft een stevige bagagedrager (plaatje 2)
 • Je fiets heeft geen (stevige) bagagedrager (plaatje 3)
Easyfit bagagedrager Stevige bagagedrager Geen (stevige) bagagedrager

 

Je fiets heeft een Easyfit bagagedrager: het meest populaire kinderzitje is de Yepp Maxi Easyfit. Als jouw fiets een Easyfit bagagedrager heeft dan klik je dit zitje er direct op en kun je meteen gaan rijden. Heel erg handig natuurlijk! Het is dan ook niet vreemd dat steeds meer fietsen standaard worden uitgerust met zo’n bagagedrager. In dit filmpje kun je zien hoe het Easyfit systeem werkt.

Je fiets heeft een stevige bagagedrager: naast het Easyfit systeem zijn er diverse kinderzitjes die direct op de bagagedrager worden gemonteerd. Let hierbij op dat je de maximale belasting van de bagagedrager niet overschrijdt! Wil je toch liever een Easyfit zitje monteren op je standaard bagagedrager, dan kun je van je gewone bagagedrager een Easyfit drager maken door middel van deze handige Easyfit adapter. Hoe deze adapter precies werkt, kun je in dit filmpje bekijken.

Achterzitje met framebevestiging

Je fiets heeft geen (stevige) bagagedrager: heeft jouw fiets geen (sterke) bagagedrager? Dan zijn er ook diverse kinderzitjes met framebevestiging. Hierbij “hangt” het kinderzitje boven het achterwiel aan een beugel die u aan het frame bevestigt. Deze constructie zorgt bovendien voor een beetje vering en dus voor meer comfort voor jou en je kindje. Let er hierbij wel op dat er genoeg ruimte dient te zijn tussen de bagagedrager en het zadel: wellicht dien je het zadel iets omhoog te verstellen.

Kunnen achterzitjes op een elektrische fiets geplaatst worden?

Het gebruik van kinderzitjes achterop gaat vooral goed en veilig met gebruik van deze adapter bij de Cortina Ecomo modellen met een Ecomo motor. Bij andere elektrische fietsen met de accu in de achterdrager is het vaak lastig om een passend achterzitje te vinden dat u op de drager kunt monteren. Een achterzitje met framebevestiging zou dan een oplossing kunnen zijn, ware het niet dat de stroomkabel van de accu naar de motor vaak in de weg blijkt te zitten. Vandaar dat wij in de meeste gevallen een kinderzitje op een elektrische fiets niet aanraden. Hier lees je meer informatie over kinderzitjes op elektrische fietsen.

3. Heb ik nog speciale accessoires nodig bij het kinderzitje?

Er zijn diverse accessoires verkrijgbaar die het fietsen met een kind in een kinderzitje nog makkelijker of comfortabeler maken.

 • Fietstassen in combinatie met een kinderzitje: de combinatie kinderzitje achterop en fietstassen gaat vaak slecht samen doordat het kinderzitje eigenlijk op de plek van de fietstassen zit. Om wat extra ruimte te maken voor fietstassen kun je met deze verlengde drager gewoon een paar fietstassen achter het kinderzitje bevestigen. Zo kun je gewoon fietstassen blijven gebruiken. Er bestaat ook een dragerverlenger waar je niet alleen fietstassen op kwijt kunt, maar ook gemakkelijk uw buggy op kunt vervoeren.
 • Windschermen: het is niet altijd zomer, maar met een windscherm zit jouw kleine in elk geval wel lekker uit de wind. Wel zo fijn! Bij de meeste voorzitjes zijn passende windschermen verkrijgbaar.
 • Slaaprollen: kinderen slapen vaak in de auto of op de fiets. Het slaapt een stuk lekkerder wanneer het kinderzitje is uitgerust met een slaaprol. Zo’n slaaprol werkt als een kussentje en ontlast de nekspieren van je kind. Dat slaapt veel lekkerder!
 • 2 fietsen, 1 zitje: om hetzelfde zitje op meerdere fietsen te kunnen gebruiken zijn er ook losse bevestigingssystemen te koop. Dan kun je snel en eenvoudig het kinderzitje overzetten naar een andere fiets.
 • Regenhoezen: voor fietsen die veel buiten staan is het aan te raden om een regenhoes te gebruiken zodat het kinderzitje droog en netjes blijft. Zo gaat hij langer mee en blijft de broek droog!
 • Kinderhelmen: gelukkig zien ook in Nederland steeds meer mensen het effect van een goede fietshelm in en zien we ze steeds vaker op straat. Deze leuke kinderhelmen zijn speciaal voor kinderen gemaakt en zijn dus extra klein. Je kunt gemakkelijk even de omtrek van het hoofdje opmeten om zo de juiste maat te bepalen. Wel zo veilig!

Met meer dan 2 kinderen op de fiets?

Met meer dan 2 kinderen op de fiets? Denk dan eens aan een bakfiets of een kinderkar! Zo kun je ook met een groot gezin gezellig met z'n allen op pad!

Advies nodig? Vraag het onze experts!

Er is ontzettend veel mogelijk als het aankomt op kinderzitjes. Twijfel je na het lezen van deze blog toch nog over welk zitje je kunt kiezen? Neem dan contact op met onze experts. Wij adviseren je graag via mail, online chat of de telefoon, zodat je onbezorgd met jouw kleine de weg op kunt!