Accu Upgrade Weken – Gratis accu upgrade bij héél veel e-bikes. | Op 1ste én 2de Paasdag zijn onze winkels open! Bekijk winkels »

Het gewicht van een e-bike, waar moet u op letten?

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
4 min leestijd - Geschreven door Fietsenwinkel.nl
Het gewicht van een e-bike, waar moet u op letten?

Als u een elektrische fiets koopt, denkt u niet altijd meteen aan het gewicht van de fiets, toch is dit wel een belangrijk aspect om rekening mee te houden. E-bikes kunnen behoorlijk verschillen in gewicht: een elektrische racefiets kan bijvoorbeeld slechts 17 kg wegen, waar een elektrische transportfiets soms in totaal wel 29 kg zwaar kan zijn. Het gewicht van uw fiets is op verschillende manieren belangrijk.

Actieradius

Des te hoger het gewicht van de fiets, des te harder u moet trappen om vooruit te komen. Dat klinkt voor de hand liggend, maar daar denkt u niet altijd over na. Dit geldt niet voor een elektrische fiets, waarbij u ondersteuning krijgt om de zwaardere fiets vooruit te krijgen. Toch is het gewicht van een elektrische fiets ook wel degelijk van belang: het heeft namelijk invloed op de actieradius van uw e-bike. Als het gewicht van de fiets hoger uitvalt, dan moet de elektrische motor harder werken en dus ook harder aan de accu trekken. Mocht dus het frame van de elektrische fiets vrij zwaar zijn, let dan goed op de actieradius en kijk eventueel naar een accu upgrade voor wat extra kilometers fietsplezier. Op zoek naar een lichtere elektrische fiets? Kijk dan hier voor lichtgewicht e-bikes.

Gewichtsverdeling

Voor e-bikes is de gewichtsverdeling toch wat anders dan bij een niet-elektrische fiets. Elke e-bike heeft een aandrijfmotor en een accu, toch verschilt het per fiets waar de motor en accu bevestigd zijn. De accu is in de meeste gevallen onder de bagagedrager geplaatst, dit zorgt er voor dat de fiets aan de achterkant wat zwaarder is. Om uw evenwicht op de fiets te kunnen bewaren, is het wel zo fijn dat dit vaker gepaard gaat met een voorwiel- of trapasmotor. De motor voorziet de fiets namelijk ook van extra gewicht en dit compenseert het gewicht van de accu. Met name de middenmotor zorgt voor een ideale gewichtsverdeling bij een fiets met een accu onder de bagagedrager: doordat het zwaartepunt centraal is, heeft u de ultieme stabiliteit om te kunnen toeren. Bij een voorwielmotor zal het sturen wat zwaarder aan kunnen voelen vanwege het extra gewicht in het voorwiel. Daarnaast kan de accu ook aan het frame of in het frame bevestigd zijn, ook hierbij zorgt een middenmotor voor ideale stabiliteit.

Uw e-bike op de fietsendrager

Mocht u een fietsendrager hebben en u wilt graag de e-bikes meenemen, houdt u dan rekening met het gewicht van de fietsen. Een fietsendrager heeft altijd een maximale draagcapaciteit, die staat aangegeven op de drager zelf of in de handleiding. Het is belangrijk om dit maximale gewicht niet te overschrijden! Deze maximale capaciteit wordt op twee manieren aangegeven: het maximale totale draaggewicht en het maximale draaggewicht per fiets. Een fietsendrager kan bijvoorbeeld een maximaal totaal draaggewicht van 40 kg hebben, maar met een maximum van 20kg per fiets. De meeste e-bikes kunt u op deze drager dan niet vervoeren.

E-bike tip!

Om het gewicht van uw fiets wat omlaag te brengen, adviseren wij om uw accu altijd los van de fiets te vervoeren, wanneer u uw e-bike op de fietsendrager plaatst. Dit scheelt zo weer zo’n 3 kg per fiets! Daarnaast is het ook een stukje veiliger, want hoewel de accu goed vast zit in de sleuf, zou het in theorie natuurlijk kunnen gebeuren dat uw accu er tijdens een rit uit glijdt. Dus om nare ongelukken te voorkomen en uw fiets in gewicht zo laag mogelijk te houden, raden wij u aan om uw accu uit de fiets te halen wanneer u uw e-bike op de fietsendrager wilt vervoeren.

Gewicht e-bike

Hulp nodig?

Wilt u een nieuwe e-bike, maar weet u niet zo goed welke je moet kiezen? Doe de E-bike Keuzehulp!



Uitgelichte e-bikes:

Producten vergelijken