Fietsketting spannen

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
3 min leestijd - Geschreven door Fietsenwinkel.nl
Fietsketting spannen

U kent het wel, uw kettingkast begint onaangenaam te rammelen. Of nog erger: uw fietsketting valt er zelfs af! Dit kan zorgen voor gevaarlijke (of pijnlijke!) situaties. Lees verder om er achter te komen hoe u dit kunt voorkomen.

Uw ketting spannen: aan de slag

U heeft niet veel nodig om de ketting aan te spannen. Met een setje steeksleutels en een schroevendraaier komt u al een heel eind. Handig om te weten: er zijn fietsen met en zonder kettingspanners. In beide gevallen maakt u het uzelf makkelijk door als eerste de fiets op zijn kop te zetten.

Fiets met kettingspanners

Verwijder de kettingkast. Als u een half open kettingkast heeft, dan kunt u deze laten zitten. Controleer vervolgens hoe los de ketting hangt. De speling moet circa 1 centimeter zijn. Als dit meer dan 1 cm is gaat u over op het spannen van de fietsketting.

Om te beginnen draai de rechter en linker achtermoer één voor één los. In de meeste gevallen doet u dit met steeksleutel 15. Bij een aantal fietsen is het nodig om de remklauw los te draaien, anders kan het wiel niet naar achteren verplaatst worden.

Met behulp van de kettingspanners spant u de ketting aan naar de gewenste spanning van 1 centimeter speling. Dit doet u met steeksleutel 10. Draai de moer van de linker kettingspanner rechtsom en vice versa om de ketting aan te spannen. Controleer de ketting op de aanbevolen kettingspanning en draai de achterasmoeren weer aan. De ketting zal nu mooi op spanning zitten.

Tenslotte kijkt u of het wiel nog mooi in het midden zit. Dit gaat het makkelijkste als u het wiel laat draaien. Als u ook dit gecontroleerd heeft kunt u de remklauw en eventueel de kettingkast weer vastzetten. Na het wassen van uw handen bent u er weer helemaal klaar voor!

Fiets zonder kettingspanners

Het spannen van een fietsketting van een fiets zonder kettingspanners gaat iets anders. Ook bij deze fietsen begint u met het losdraaien van de achtermoeren. Vervolgens draait u de rembevestiging los.

Door de voorkant van het achterwiel naar links te trekken, zal de wielas links naar achteren verplaatsen. Terwijl u het achterwiel zo vasthoudt, draait u de linker achtermoer weer vast. De voorkant van het achterwiel trekt u vervolgens naar rechts richting het frame, waardoor de ketting zich zal spannen. De rechterachteras verplaatst zich hierdoor naar achteren. Terwijl u het wiel vast blijft houden bij een gespannen ketting, draait u de rechter achtermoer vast. De ketting is nu gespannen!

Controleer vervolgens of de stand van het achterwiel tot aan het frame aan beide kanten gelijk is. In dit geval zit het wiel in het midden. Zet de rembevestiging en de kettingkast ten slotte weer vast. U bent klaar om de weg op te gaan!

Ketting van E-bike spannen

Wilt u zelf de ketting van je e-bike spannen? Ons advies is om dat door de expert te laten doen! Het kost namelijk niet alleen veel tijd, er is ook een bepaalde handigheid voor nodig. Voor het spannen van de fietsketting van een e-bike kunt u natuurlijk terecht bij een van onze servicepartners bij jou in de buurt.

Hulp nodig?



Onze specialisten raden aan:

Fietsenwinkel.nl

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
Producten vergelijken