Altijd de laagste prijs
92% tevreden klanten in december

Fietsketting spannen

Fietsketting spannen

Je kent het wel, je kettingkast begint onaangenaam te rammelen. Of nog erger: je fietsketting valt er zelfs af! Dit kan zorgen voor gevaarlijke (of pijnlijke!) situaties. Lees verder om er achter te komen hoe je dit kunt voorkomen.

Je ketting spannen: aan de slag

Je hebt niet veel nodig om de ketting aan te spannen. Met een setje steeksleutels en een schroevendraaier kom je al een heel eind. Handig om te weten: er zijn fietsen met en zonder kettingspanners. In beide gevallen maak je het jezelf makkelijk door als eerste de fiets op zijn kop te zetten.

Fiets met kettingspanners

Verwijder de kettingkast. Als je een half open kettingkast hebt, dan kun je deze laten zitten. Controleer vervolgens hoe los de ketting hangt. De speling moet circa 1 centimeter zijn. Als dit meer dan 1 cm is ga je over op het spannen van de fietsketting.

Om te beginnen draai de rechter en linker achtermoer één voor één los. In de meeste gevallen doe je dit met steeksleutel 15. Bij een aantal fietsen is het nodig om de remklauw los te draaien, anders kan het wiel niet naar achteren verplaatst worden.

Met behulp van de kettingspanners span je de ketting aan naar de gewenste spanning van 1 centimeter speling. Dit doe je met steeksleutel 10. Draai de moer van de linker kettingspanner rechtsom en vice versa om de ketting aan te spannen. Controleer de ketting op de aanbevolen kettingspanning en draai de achterasmoeren weer aan. De ketting zal nu mooi op spanning zitten.

Tenslotte kijk je of het wiel nog mooi in het midden zit. Dit gaat het makkelijkste als je het wiel laat draaien. Als je ook dit gecontroleerd hebt kan je de remklauw en eventueel de kettingkast weer vastzetten. Na het wassen van je handen ben je er weer helemaal klaar voor!

Fiets zonder kettingspanners

Het spannen van een fietsketting van een fiets zonder kettingspanners gaat iets anders. Ook bij deze fietsenbegin je met het losdraaien van de achtermoeren. Vervolgens draai je de rembevestiging los.

Door de voorkant van het achterwiel naar links te trekken, zal de wielas links naar achteren verplaatsen. Terwijl je het achterwiel zo vasthoudt, draai je de linker achtermoer weer vast. De voorkant van het achterwiel trek je vervolgens naar rechts richting het frame, waardoor de ketting zich zal spannen. De rechterachteras verplaatst zich hierdoor naar achteren. Terwijl je het wiel vast blijft houden bij een gespannen ketting, draai je de rechter achtermoer vast. De ketting is nu gespannen!

Controleer vervolgens of de stand van het achterwiel tot aan het frame aan beide kanten gelijk is. In dit geval zit het wiel in het midden. Zet de rembevestiging en de kettingkast ten slotte weer vast. Je bent klaar om de weg op te gaan!

Ketting van E-bike spannen

Wil je zelf de ketting van je e-bike spannen? Ons advies is om dat door de expert te laten doen! Het kost namelijk niet alleen veel tijd, er is ook een bepaalde handigheid voor nodig. Voor het spannen van de fietsketting van een e-bike kun je natuurlijk terecht bij een van onze servicepartners bij jou in de buurt.

Hulp nodig?

Vind ons op Facebook

Producten vergelijken