Accu Upgrade Weken – Gratis accu upgrade bij héél veel e-bikes. | Op 1ste én 2de Paasdag zijn onze winkels open! Bekijk winkels »

Hoe pomp ik mijn fietsband op?

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
0 min leestijd - Geschreven door Fietsenwinkel.nl
Hoe pomp ik mijn fietsband op?

Benodigheden:

  • Een fietspomp
Stap 1 oppompen fietsband

Stap 1

Haal allereerst de ventieldop van het ventiel.

Stap 2 oppompen fietsband

Stap 2 (Alleen bij een Frans ventiel)

Is u fiets voorzien van een Frans ventiel? Draai deze dan eerst open.

Stap 3 oppompen fietsband

Stap 3

Bevestig de pompkop op het ventiel. Gebruik de grote opening bij het Autoventiel om de band op te pompen. Bij het Hollands en Frans ventiel gebruikt u de kleine opening. Pomp tot de gewenste bandenspanning is bereikt. Voor de meeste stadsfietsen is dit ongeveer 4 bar. Let op!: de maximale bandenspanning staat altijd op de zijkant van de band. Pomp een band nooit harder op dan toegestaan!

oppompen fietsband

Stap 4 (Alleen bij een Frans ventiel)

Heb u een Frans ventiel, draai deze dan weer dicht. Draai ook eventueel de velgmoer vast als deze los zit.

oppompen fietsband

Stap 5

Draai nu ook het ventieldop weer op het ventiel en u bent klaar. Nu is uw band opgepompt.

Aanvullende tips

Controleer regelmatig de bandenspanning van u fiets om lekke banden te voorkomen, maar ook om zo licht mogelijk te kunnen fietsen met maximale grip. Een juiste bandenspanning zorgt ervoor dat u fietsbanden optimaal presteren.

De eerste keer is altijd spannend

De eerste keer een band oppompen kan even spannend zijn, zeker wanneer de band en/of pomp nieuw zijn. Er zijn verschillende banden (ventielen) en pompen en deze moeten op elkaar passen om er lucht in of uit te krijgen. De meeste moderne fietspompen zijn geschikt om zonder verloopnippels verschillende ventielen op te pompen. Is uw pomp niet geschikt voor het ventiel van uw fiets dan kun u 2 dingen doen:

  1. Een set verloopnippels kopen.
  2. Een goede fietspomp kopen.

Hoe weet ik wat past?

Er zijn 3 soorten ventielen die voorkomen op fietsen. De plaatjes hieronder helpen om ze te identificeren en om te leren hoe ze heten: Fietsband Oppompen

Hollands (Dunlop) ventiel Auto (Schräder) ventiel Frans (Presta) ventiel

Bij de eerste 2 ventielen kunt u met de juiste pompkop direct gaan pompen. Bij sommige pompkoppen kun u de pompkop vastschroeven aan het ventiel, bij andere kun u de kop met een hendel laten klemmen.

Fietsenwinkel.nl

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
Producten vergelijken