Altijd de laagste prijs
87% tevreden klanten in augustus

4 tips om een elektrische fiets van de zaak te krijgen (zonder fietsplan)

4 tips om een elektrische fiets van de zaak te krijgen (zonder fietsplan)

De elektrische fiets is in opmars. Niet alleen ‘s avonds en in het weekend halen mensen hun elektrische stalen ros van stal; ook op de route van en naar het werk biedt de e-bike steeds vaker uitkomst. Gezond, milieuvriendelijk: ook voor de forens biedt de e-bike voordelen genoeg. En qua kosten valt het ook steeds meer mee. Zeker als je werkgever meebetaalt. Maar hoe lobby je zo’n e-bike succesvol bij elkaar?

Tip 1 - Lees je in: het fietsplan is verleden tijd

De oude ‘fiets van de zaak-regeling’ is afgeschaft in 2015. Toch kan je baas nog wel degelijk iets voor je betekenen. Er is geen standaard setje regels of een kant en klaar plan waar iedere werkgever gebruik van maakt. Dat biedt veel mogelijkheden, onze zakelijke expert heeft de Fiets van de zaak mogelijkheden voor je op een rijtje gezet. Hoe dan ook is er goed nieuws. Vanaf 2020 wordt het namelijk nog makkelijker om een fiets van de zaak te krijgen.

Tip 2 - Ken de opties: WKR of het Nieuwe Fietsplan

Momenteel hebben jij en je werkgever grofweg twee opties. Wil je een e-bike via je werk, dan kan dat via de werkkostenregeling (WKR). In ons stappenplan lees je hoe dat werkt. De tweede mogelijkheid is het nieuwe fietsplan. Je werkgever verstrekt dan een renteloze lening, die je aflost met de kilometervergoeding die je werkgever aan je kan blijven uitbetalen als fietsende forens. Goed om je dus even op in te lezen voordat je naar je werkgever stapt.

Bonus tip: de leasefiets!

Per 2020 komt hier een aantrekkelijke nieuwe optie bij, namelijk de leasefiets! Per 2020 gaat namelijk de nieuwe Bijtellingsregeling in die. Deze regeling maakt het mogelijk om, net als bij de auto van de zaak, een fiets van de zaak te krijgen die je ook privé mag gebruiken. Voor het privégebruik betaal je vervolgens 7% bijtelling, wat veelal neer komt op enkele euro's per maand. Stukken handiger dan de complexe administratie die er tot nu toe voor nodig was.

Tip 3 - Doe onderzoek: welke e-bike past bij jou?

Voordat je het gesprek aangaat, is het natuurlijk handig als je weet welke e-bike bij jou past. Ga je voor een gewone elektrische fiets, of kies je een speed pedelec? Die laatste kan harder, tot 45 km/u. Daarbij zijn een helm en kentekenplaat verplicht. Dan heb je ook nog keuze in designs, prijsklassen en (lage) instap. Wil je een gewone fiets met trapondersteuning, een elektrische moederfiets of een e-mountainbike? Met de E-bike Keuzehulp vind je zo de fiets die bij je past. Als je weet wat je wilt, is het tijd voor een meeting met je leidinggevende of de afdeling personeelszaken.

Tip 4 - Zo begin je het gesprek

Vraag van tevoren of je werkgever op de hoogte is van de regelingen. Het is handig als je een en ander aan informatie kunt overleggen, zoals de regels van de Belastingdienst. Natuurlijk hoef je je tijdens zo’n gesprek niet alleen te focussen op de financiële voordelen. Noem ook andere pluspunten. Als fietsende medewerker ben je volgens onderzoek gelukkiger, gezonder en waarschijnlijk productiever. En files - die zijn helemaal verleden tijd!

Nooit meer in de file? Neem een elektrische fiets!

Vind ons op Facebook

Producten vergelijken