4 tips om een elektrische fiets van de zaak te krijgen

4 tips om een elektrische fiets van de zaak te krijgen

De fiets van de zaak staat weer in de spotlight! En met name de elektrische fiets komt deze keer voor veel mensen binnen handbereik. Met een gemiddelde afstand van 15 tot 30 kilometer voor woon- werkverkeer, het ideale alternatief op overvolle treinen en (snel)wegen die vast staan door de files.

Dit dankzij de nieuwe bijtellingsregeling die op 1 januari 2020 is in gegaan. Dat het daarnaast ook nog eens goed is voor uw gezondheid, is natuurlijk ook mooi meegenomen. En wist u dat u ook het klimaat nog een handje helpt? Genoeg redenen om als forens ook eens bij uw werkgever aan te kloppen.

Ook wat betreft kosten valt het steeds meer mee. Mocht u de investering toch te fors vinden, is een fiets leasen een goed alternatief. Zeker als uw werkgever meebetaalt. Maar hoe lobbyt u zo’n e-bike van de zaak succesvol bij elkaar?

1. Leest u zich in: hoe werkt de fiets van de zaak regeling in 2020

De oude regeling voor een fiets van de zaak (het Nationale Fietsplan) is afgeschaft in 2015. Toch kan uw baas nog wel degelijk iets voor u betekenen. Er is geen standaard setje regels of een kant en klaar plan waar iedere werkgever gebruik van maakt. Dat biedt veel mogelijkheden, onze zakelijke expert heeft de fiscale mogelijkheden voor een fiets van de zaak voor u op een rijtje gezet. Hoe dan ook is er goed nieuws. Sinds 1 januari 2020 is het namelijk ook voor uw werkgever aantrekkelijker om een fiets van de zaak te faciliteren.

2. Ken de opties: WKR, het Nieuwe Fietsplan of de Leasefiets van de zaak

Momenteel hebben u en uw werkgever grofweg twee opties. Wilt u een e-bike via uw werkgever, dan kan dat via de werkkostenregeling (WKR). Lees over wat de werkkostenregeling is en hoe deze werkt. Over het algemeen is deze optie weinig populair door het beperkte budget. De tweede mogelijkheid is wat ook wel het nieuwe fietsplan genoemd wordt. Uw werkgever verstrekt dan een renteloze lening, die u aflost met de kilometervergoeding. De kilometervergoeding kan uw werkgever aan u blijven uitbetalen als fietsende forens. Goed om u dus even in te lezen voordat u naar uw werkgever stapt.

Nieuw: de leasefiets van de zaak in 2020!

In 2020 is hier een aantrekkelijke nieuwe optie bij gekomen. Namelijk de leasefiets! Zoals gezegd wordt leasen namelijk nog aantrekkelijker vanaf 2020. De Bijtellingsregeling maakt het mogelijk om, net als bij de auto van de zaak, een fiets van de zaak te krijgen die u ook privé mag gebruiken. Voor het privégebruik betaalt u vervolgens 7% bijtelling. Wat veelal neer komt op enkele euro's per maand. Stukken handiger dan de complexe administratie die er tot nu toe voor nodig was.

3. Doe onderzoek: welke e-bike past bij u?

Voordat u het gesprek aangaat, is het natuurlijk handig als u weet welke e-bike bij u past. Gaat u voor een gewone elektrische fiets, of kiest u een speed pedelec? Die laatste kan harder, tot 45 km/u. Daarbij zijn een helm en kentekenplaat verplicht. Dan heeft u ook nog keuze in designs, prijsklassen en (lage) instap. Wilt u een gewone fiets met trapondersteuning, een elektrische moederfiets of een e-mountainbike? Met de E-bike Keuzehulp vindt u zo de fiets die bij u past. Als u eenmaal hebt besloten dat een elektrische fiets leasen iets voor u is, is het tijd voor een meeting met uw leidinggevende of de afdeling personeelszaken.

Speed pedelec leasen via werkgever

Een speed pedelec is een hele goede vervanging van de auto, zeker wanneer het woon-werk verkeer zich over een relatief korte afstand afspeelt. En door de nieuwe bijtellingsregeling is het leasen van een luxe speed pedelec zeer aantrekkelijk, zowel voor werkgever als werknemer. De voordelen op een rij:

  • Voor de werkgever betekent een speed pedelec leasen dat de kosten over meerdere jaren uitgesmeerd worden. Dit betekent dus lage investeringskosten.
  • Ruilen meerdere werknemers hun lease auto in voor een speed pedelec, dan kunt u als werkgever mogelijk ook nog besparen op de kosten van uw parkeerplaatsen.
  • Voor werknemers is het grote voordeel, buiten de tijdsbesparing van het niet meer in de file staan, de dat service in het leasepakket zit. Zo blijft u altijd in beweging.
  • En door de 7% bijtelling is een luxe speed pedelec van 3000 euro al beschikbaar voor een paar euro per maand.

4. Zo begint u het gesprek over een (elektrische) fiets van de zaak

Vraag van tevoren of uw werkgever op de hoogte is van de fietsregeling. Het is handig als u een en ander aan informatie kunt overleggen, zoals de regels van de Belastingdienst. Natuurlijk hoeft u zich tijdens zo’n gesprek niet alleen te focussen op de financiële voordelen. Noem ook andere pluspunten. Als fietsende medewerker bent u volgens onderzoek gelukkiger, gezonder en waarschijnlijk productiever. En files - die zijn helemaal verleden tijd! Op de website van Fietsenwinkel.nl kunt u terecht voor een handige whitepaper die de voordelen helder uitlegt.

Vind ons op Facebook

Producten vergelijken