Mooi-weer-fietsers zijn we allemaal. Maar ben jij ook een mooi-winter-fietser? Geniet je graag van verstilde natuur, gloeiende wangen en tintelende vingers? Stap dan ook als het wat kouder wordt gewoon op de fiets en trap de extra kilo’s er weer af.

Heb je een e-bike? Dan heeft onze mooi-winter-fiets-expert Taeke een paar handige tips voor je. Zo blijven jij en je e-bike ook in de winter in absolute topvorm.

Houd rekening met lagere actieradius

In de koude maanden ben jij niet de enige die een beetje bibberend naar buiten gaat. Ook de accu van je e-bike vindt het fris. Komt de temperatuur buiten onder de 10 graden? Houd dan rekening met een kleinere actieradius. Hoeveel kleiner die is, valt niet precies te zeggen. Dat verschilt per accu en fiets. Gelukkig kun je er van alles aan doen om de accu in topconditie te houden en zijn je ritjes in de winter over het algemeen toch korter.

Slimme tip: Winterjas voor je accu

De stalling van je fiets heeft gelukkig wat invloed op de actieradius van je e-bike. Zet je ‘m relatief warm weg, dan blijft de temperatuur van je accu stabieler en dat is positief. Het is dus altijd slimmer om de accu binnen te bewaren. Moet je je fiets toch even buiten stallen? Gebruik dan een winterjas voor je accu. Dit soort hoezen zijn gemaakt van neoprene, een synthetische rubbersoort, die helpt om de temperatuur van je accu te stabiliseren. Zo heeft de kou minder effect op je elektrische vriend.

Laad je accu tijdens de feestdagen

Zet je je fiets toch een paar dagen aan de kant, bijvoorbeeld met de feestdagen? Berg je accu dan warm en opgeladen op. Zo gaat hij langer mee. Gebruik je je e-bike echt voor een langere periode niet in de winter? Laad je accu dan ongeveer een keer per maand op.

Winterbanden: Is dat niet een beetje overdreven?

Iedereen die nog niet is gevallen, zal er zo over denken. Winterbanden: is dat niet iets voor auto’s? De ervaren mooi-winter-fietser denkt daar waarschijnlijk net iets anders over. Leg je ook in de winter veel kilometers af, bijvoorbeeld van en naar je werk? Dan is het echt iets om over na te denken. Winterbanden bieden vanaf een graad of 8 meer grip door de andere rubbersamenstelling. Ze zorgen voor een kortere remweg. En dat is in de winter wel een prettig idee, toch?

7 stappen plan om de e-bike in topconditie te houden

Het geldt voor ieder soort fiets: houd je ‘m goed schoon, dan gaat hij langer mee. Voor een e-bike geldt dat nog een beetje extra. Je komt dus niet alleen beter voor de dag met zo’n blinkende e-bike; je voorkomt ook dat bouten en moeren vastkoeken. Strooizout is de grootste vijand van je ketting en je tandwielen, ook als je een dichte kettingkast hebt. Was daarom je e-bike in de winter na elke rit kort. Dat doe je in zeven simpele stappen.

  • Was je fiets. Dat doe je bijvoorbeeld met BikeWash van Muc-Off of Bionet van Cyclon. Laat het middeltje inwerken.
  • Spoel je fiets daarna af met koud water. Let op: gebruik geen hogedrukspuit, dan beschadig je je fiets. Pak liever een gietertje of tuinslang.
  • Door regen of sneeuw neem je makkelijker straatvuil mee. Is je fiets erg vies geworden? Herhaal dan de voorgaande stappen.
  • Neem je fiets af met een doek of spons en maak ‘m droog met een zeem of microvezeldoek.
  • Bescherm je fiets voor de volgende rit met een goede bikewax.
  • De elektrische delen van je fiets verdienen wat extra aandacht: die bescherm je met een contactspray.
  • Geef je ketting extra liefde. Reinig ‘m met een kwast en ontvetter en smeer ‘m daarna opnieuw in met een chain lube. Pas op: zorg dat je (schijf)remmen niet in aanraking komen met schoonmaakmiddel!

Ga soepel door de bocht

Is je fiets schoon en je accu opgeladen? Tijd om volop te genieten van een mooie winterse fietstocht. Let vooral in bochten op je snelheid en neem ze ruim. Draag kleding waarin je goed zichtbaar bent en rem niet te hard. Het klinkt misschien gek, maar een helm kan je net dat beetje extra zekerheid geven. Je hebt immers niet alles onder controle. Wat je wel kunt controleren, is de bandenspanning. Met zachtere banden heb je meer grip op de weg in de winter.

En ten slotte: geniet!

De winter is een prachtig seizoen. Dus trek je favoriete sjaal uit de kast en trap op die pedalen. Heb je de kou eenmaal getrotseerd, dan zie je opeens grasvelden vol bevroren dauwdruppels en langzaam optrekkende mist. Inspiratie opdoen voor mooie winterse routes? Kijk eens op de kalender van de Nederlandse Tour Fiets Unie (NTFU) en vind kant-en-klaar uitgestippelde tochtjes.

Bekijk alle E-bikes