• Thuisbezorgd in NL en BE
 • 10.000 e-bikes snel leverbaar
 • 120 servicepartners in Nederland

Derailleur afstellen

Bij derailleurversnellingen is de afstelling heel erg belangrijk. Met de juiste afstelling gaat het schakelen op een soepele manier, wat het fietsplezier zal vergroten. Onze monteur Vincent laat op een rustige manier zien, hoe je de derailleur optimaal instelt.

Benodigheden:

 • Een schroevendraaier

Stap 1

We starten met het afstellen van de achterderailleur. Kijk eerst of de derailleur nog recht onder de cassette staat. Soms staat de derailleur namelijk schuin doordat hij een tik heeft gehad en schakelt hij hierdoor niet goed.

Voor het afstellen van de derailleur maak je gebruik van de kabelspanning en de stelschroeven H en L. Deze stelschroeven bepalen hoever de ketting naar binnen en naar buiten kan bewegen. De kabelspanning bepaalt hoe snel de fiets opschakelt.

Derailleur stap 1

Stap 2

Duw de derailleur richting de spaken om te zien of deze niet van het grootste tandwiel af kan lopen. Dreigt dit wel te gebeuren? Gebruik dan stelschroef L. Draai net zolang aan de stelschroef totdat de ketting soepel over het grootste tandwiel loopt.

Kijk nu of de ketting ook over het kleinste tandwiel soepel loopt. Dit tandwiel stel je bij door aan stelschroef H te draaien. Dreigt de ketting van het tandwiel af te lopen? Draai dan net zolang aan de stelschroef totdat de ketting soepel over het kleinste tandwiel loopt.

Derailleur stap 2

Stap 3

Ga nu verder met het controleren van de kabelspanning. Draai aan de pedalen en schakel om te kijken of de ketting goed loopt. Begin steeds bij het kleinste tandwiel en schakel stapsgewijs op. Gaat de ketting niet naar het volgende tandwiel? Dan is de kabelspanning te laag.

Je voert de kabelspanning op door de stelschroef aan de derailleur naar buiten te draaien. Draai net zolang aan de stelschroef totdat de ketting soepel naar het volgende tandwiel gaat.

Derailleur stap 3

Stap 4

Ga nu verder met het afstellen van de voorderailleur. Ook deze stel je af door middel van stelschroef H en L. Controleer op dezelfde manier als bij de achter derailleur de buitengrenzen van de ketting. Draai aan de stelschroeven zodat de ketting niet te ver naar binnen of naar buiten loopt.

Leg de ketting vervolgens op het kleinste tandwiel. Loopt de ketting tegen de kooi van de derailleur aan? Draai dan net zolang aan stelschroef L totdat dit is verholpen.

Derailleur stap 4

Stap 5

Schakel nu door naar het grootste tandwiel. Controleer of de ketting tegen de kooi van de derailleur aanloopt. Als dit zo is, draai je aan stelschroef H totdat dit is verholpen. Bij de juiste afstelling loopt de ketting niet meer aan.

Derailleur stap 5

Stap 6

Controleer de afstelling van je derailleur door te schakelen. De ketting hoort tijdens het schakelen eenvoudig tussen de bladen te wisselen. Gaat de ketting niet naar het volgende tandwiel? Dan moet je de kabelspanning ophogen. Gaat de derailleur te ver, dan kun je de kettingspanning verlagen.

Derailleur stap 6

Aanvullende tips

Meestal zit er ook een stelschroef bij de shifters van de fiets, waarmee je de kabelspanning kunt aanpassen. Om hierbij te kunnen heb je echter wel lange armen nodig.

Lukt het je maar niet om de derailleur goed af te stellen? Dan kan er ook iets anders aan de hand zijn. Zo kunnen diverse onderdelen van de fiets versleten zijn, zoals de kabels, ketting of cassette. Versleten kabels herken je aan het feit dat je fiets soepel opschakelt, maar problemen heeft bij het afschakelen (of andersom bij een reverse derailleur).

Zijn bepaalde onderdelen versleten? Dan moet vervanging van deze onderdelen ervoor zorgen dat je jouw derailleur weer goed kan afstellen.

Nog niet gelukt? Kom langs in onze winkel.

Zoek een testcenter

Vul uw postcode of plaats inUitgelichte e-bikes:
 1. Snel leverbaar!
  SUPER73-ZG 2021
  SUPER73-ZG 2021
 2. Extra scherp geprijsd!
  Cortina E-Foss MM N8 2020 Dames
  Cortina E-Foss MM N8 2020 Dames
  Waardering:
  87%
  (2)
 3. Snel leverbaar!
  Stromer ST2 814Wh Sport 45km

Vind ons op Facebook

Producten vergelijken