Altijd de laagste prijs
90% tevreden klanten in november

Mountainbikebanden

Mountainbikebanden

Welke verschillende mountainbike banden zijn er?

Terwijl je met je mountainbike over de trails aan het scheuren bent, zijn controle, grip en snelheid erg belangrijk. De juiste fietsband kan je dit allemaal geven. Weet je niet precies welke band je het beste kunt kiezen? Met deze informatie helpen wij jou graag op pad!

Banddikte

Mountainbikebanden hebben verschillende breedtes. Voor de breedte van de band geldt: hoe breder de band, hoe groter de stempel of het raakvlak met de ondergrond. Daarbij geven bredere banden meer comfort en meer grip. De rolweerstand van de band wordt wel verhoogd bij een bredere band, waardoor je dus minder snelheid maakt en behoudt. Op een vlakker parcours kan en wil je vaak sneller rijden, dus is een smallere band een goede keuze. Op een ruig en droog parcours zal een bredere band weer een stuk beter uit de voeten kunnen. Een extreem voorbeeld zijn de banden van een fatbike. Deze zijn erg breed en dik, omdat deze banden een weg moeten kunnen banen door bijvoorbeeld sneeuw en over complexe parcours met puntige stenen en wortels.

Net als bij alle fietsbanden staat ook bij mountainbikebanden de maat van de band altijd op de zijkant. Deze maat is niet heilig, je kunt altijd een smallere of bredere maat proberen. Let daarbij op of er ruimte is in je frame of vork en dat je niet te smal of te breed gaat voor de velg. -0,2 inch en +0,2 inch ten opzichte van de standaard maat is een beetje het speelveld bij de meeste fietsen.

Afbeelding mtb banden profiel

Profiel

Nergens hebben fietsbanden zoveel verschillen in profiel, als bij mountainbikebanden. Dit moet ook wel, want mountainbikes moeten veel verschillende parcours en omstandigheden kunnen trotseren. Het standaardprofiel van een mountainbike is al vrij grof, omdat mountainbikes bedoelt zijn voor off-road paden. Een grover profiel zorgt voor nog meer grip, maar weer voor meer rolweerstand. Een vlakker profiel zorgt voor een lagere rolweerstand en meer snelheid.

Vouwbaar

Tegenwoordig zijn er steeds meer mountainbikebuitenbanden vouwbaar. Waar de 'normale' buitenband nog is voorzien van een stevig staaldraad, is een vouwband voorzien van een nylon of kevlar draad. Het grote voordeel van vouwbanden is dat deze net even wat lichter zijn, doordat ze geen zwaar staaldraad door de band hebben lopen. Dit verschil in gewicht zit kan voor een prestatiegericht mountainbiker belangrijk zijn. Daarnaast is de band dus opvouwbaar en dus gemakkelijker mee te nemen onderweg. Het nadeel van vouwbanden is dat ze vaak ook net even wat duurder zijn dan de zogenoemde 'normale' draadbanden.

Tubeless

De term 'Tubeless' houdt in dat je zonder een binnenband rijdt. Hierbij heeft de buitenband de functie van de binnenband overgenomen, namelijk het vasthouden van de lucht. Het voordeel hiervan is dat je zonder binnenband een lagere rolweerstand hebt. Bij een lek in de buitenband zorgt vloeibare latex ervoor dat kleine gaatjes direct worden gedicht tijdens het rijden, zodat je gewoon verder kunt rijden. Nadelen van de tubeless band is dat het monteren wat meer werk is en dat niet iedere velg of band geschikt is voor een tubeless band. Let hier dus goed op!

Afbeelding tubeless kit

Wat heb je nodig?

  • Vloeibare latex sealant in een flacon. Ongeveer 60ml per band
  • Tubeless ready velglint om het oude velglint te vervangen en de velgen luchtdicht te maken
  • Tubeless ventielen
  • Sopje of Easy fit om de montage te vergemakkelijken
  • Speciale bandenlichters

Bandenkeuze

Bij de uiteindelijke bandkeuze moet je dus vooral kijken naar wat jij persoonlijk belangrijk vindt. Kies de juiste bandbreedte en het juiste profiel op basis van de grip, het comfort en de snelheid die jij van jouw mountainbike verwacht. Je kunt ook kiezen voor een combinatie van verschillende banden. Een voorband met een grof profiel kun je compenseren met een achterband die een vlakker profiel heeft. Zo heb je alsnog een mooie balans in grip, comfort en snelheid. Deze gewenste balans kun je ook beïnvloeden met de juiste bandenspanning. Met een goede fietspomp (met drukmeter) kun je ervoor zorgen dat deze bandenspanning altijd optimaal is!

Bekijk alle fietspompen

Vind ons op Facebook

Andere vragen?

Heb je na het lezen van mijn tips nog andere vragen? Bel met mij of met één van mijn collega's.

Producten vergelijken