Donderdag 25/04 én 02/05 koopavond in alle winkels. Koningsdag gesloten. Bekijk de speciale openingstijden »

6x waarom u de e-bike moet pakken voor woon-werkverkeer

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
4 min leestijd - Geschreven door Fietsenwinkel.nl
6x waarom u de e-bike moet pakken voor woon-werkverkeer

U hoort het steeds vaker: de e-bike is ideaal voor woon-werkverkeer: eigenlijk zou iedere forens er op moeten rijden! Maar er zijn natuurlijk nog een hoop negatieve kanten te ontdekken aan het rijden op een e-bike. Denk alleen al aan het onbetrouwbare Nederlandse weer!

Beter een goede fiets voor woon-werkverkeer!

Maar weet u dat al die redenen om niet op de (elektrische) fiets te komen, zo weerlegd kunnen worden? Wij geven u 6 redenen waarom u eigenlijk niet, maar dus toch wel, op de e-bike naar het werk zou moeten gaan!

1: In de auto/OV zit je altijd droog

Dit is waar, maar ook is het zo dat tijdens slecht weer de files langer en de treinen voller zijn! Dit zorgt in veel gevallen voor stress en irritaties. Op een e-bike bent u in de buitenlucht, krijgt u uw dagelijkse portie beweging en u bent ontspannen. In het geval van regen is een goed regenpak de uitkomst. En wie weet zijn er op uw werk wel kleed- en doucheruimtes: dan bent u zo weer het heertje. Dus ga lekker fietsen: u bent niet gemaakt om stil te zitten!

2: De afstand is te groot om te fietsen

Tegenwoordig zijn er elektrische fietsen met accu’s te koop waarmee u tot wel 160km kunt fietsen. Daarmee kunt u dus makkelijk een paar keer heen en weer op één volle accu! Waren e-bikes vroeger vaak uitgerust met een 200 of 300Wh accu, tegenwoordig is de standaard al 400 of 500Wh. Sterker nog: er zijn een boel e-bikes met accukeuze, waarbij u ook voor een accu van 600 of 750Wh kunt kiezen!

Daarnaast kunt u ook kiezen voor een speed pedelec. Dit is een high speed e-bike waarmee u snelheden kunt behalen tot wel 45 km/u! Die 20 of 25km naar uw werk heeft u dan in een mum van tijd afgelegd.

3: De e-bike is relatief duur..

…maar de auto en het OV zijn nog duurder! Als u de kosten van de auto of het OV vergelijkt met de kosten die u uitgeeft aan een e-bike inclusief onderhoudskosten, dan bent u voor een elektrische fiets veel minder geld kwijt.

Voorbeeld: stel, u rijdt zo’n 750km per maand, dat is zo’n 21 km voor een enkele reis. Voor een goedkope nieuwe auto, betaalt u dan ongeveer €296 per maand*. Een treinabonnement kost u €139 (met als voorbeeld het traject Uitgeest – Amsterdam Sloterdijk). En de e-bike dan? Die kost u omgerekend ongeveer €6 per maand. Uitgaande van het aanschaffen van het ‘compleet service pakket’ en dus één servicebeurt per jaar.

Een e-bike is dus veel goedkoper! Laat de auto lekker thuis staan, skip de moeite van het OV, en ga met de e-bike naar werk.

4: Hoog risico op diefstal

Helaas is het waar dat elektrische fietsen de laatste jaren vaker worden gestolen. Lastig, omdat u er altijd van op aan moet kunnen dat uw e-bike beschikbaar is om naar het werk te gaan! Met deze tips verkleint u de kans op diefstal aanzienlijk:

  • Gebruik minimaal twee goede sloten met het ART-keurmerk
  • Zet uw fiets vast aan een lantaarnpaal/hek/fietsenrek
  • Laat uw kettingslot niet de grond raken en zorg ervoor dat er niet te veel spanning op het kettingslot staat zodat doorknippen moeilijker wordt
  • Zet uw e-bike, indien mogelijk, in een bewaakte fietsenstalling
  • Haal alle losse onderdelen van uw e-bike zoals accu en eventueel het display


Zet je e-bike veilig op slot

Daarnaast is het natuurlijk ook slim om uw e-bike te verzekeren: mocht uw fiets toch gestolen worden, dan kunt u snel weer op pad op een nieuw model.

5: Ik wil niet bezweet aankomen op het werk

Door de trapondersteuning die een elektrische fiets biedt, zweeft u als het ware vooruit. Een e-bike trapt een stuk lichter, maar toch gaat u veel harder dan op een normale fiets. U levert dus lang niet zoveel inspanning als op een gewone fiets! Bezweet aankomen op werk is eindelijk verleden tijd! Gezond bezig zijn, zonder zweten. Fijn toch?

6: Mijn werk biedt geen speciale faciliteiten voor e-bikes

Is ook helemaal niet nodig. Het enige wat u nodig heeft, is een acculader en een stopcontact. Het opladen van de accu werkt namelijk precies hetzelfde als het opladen van uw telefoon. Let er wel op dat u uw accu van de lader af haalt zodra de accu is opgeladen. Zo gaat de accu namelijk veel langer mee! Wil je meer weten over het opladen van een accu. Lees hier dan 5 tips.

Belastingvoordeel woon-werkverkeer

Bent u benieuwd naar de fiscale voordelen waarvan u kunt profiteren als u met de fiets naar uw werk gaat? Neem dan eens een kijkje op de pagina van onze Zakelijke Expert. Hij geeft u het antwoord op vragen zoals o.a. Wat is de werkkostenregeling? en legt alle manieren uit waarop u een fiets van de zaak kunt aanschaffen. Zoals met een renteloze lening of een leasefiets

*Bron: Nibud

Producten vergelijken