Beginnen met mountainbiken

 • Mountainbiken is een erg leuke manier om aan je conditie te werken en om lekker sportief buiten bezig te zijn. Met jouw mountainbike kom je overal! Lekker de natuur in bergje op, bergje af! Of het nu op een 26 inch fiets of een 29er is! Mountainbiken blijft populair en zeker in het najaar is het echt genieten tijdens de vele toertochten.

  Beginnen met mountainbiken? Bekijk deze tips!

  Alles begint natuurlijk met een goede fiets. Voor een redelijke prijs heb je een prima mountainbike om stevige tochten mee te maken. Bij Fietsenwinkel.nl vind je onder meer MTB's van de merken Giant, Scott, Cube en Sensa, merken die gespecialiseerd zijn in het ontwerpen van sportieve fietsen voor elk niveau en verschillende prijsklasses. Als je je aan het oriënteren bent om een nieuwe fiets te kopen, is het verstandig om rekening te houden met wat bijkomende zaken als pedalen, drinken onderweg, lekke banden, etc. Als je daar vooraf rekening mee houdt, kom je niet voor verrassingen te staan in het bos.

  Bekijk alle mountainbikes

  Pedalen

  mtb pedalenSportfietsers rijden bijna allemaal met klikpedalen. Hiermee is de trapbeweging efficiënter en kun je ook 'trekken' aan de pedalen. Er bestaan diverse soorten klikpedalen die allemaal gebruikt kunnen worden. Het meest gebruikte kliksysteem is (mede door de populariteit van Spinning) het SPD-systeem. Mountainbikers kiezen echter massaal voor de systemen met opengewerkte pedalen zodat de modder goed afgevoerd kan worden. Sportieve mountainbikes worden doorgaans zonder (klik)pedalen verkocht. Bij een set klikpedalen krijg je de schoenplaatjes er altijd bij. Deze kun je eenvoudig aan jouw fietsschoenen bevestigen. Let er wel op dat je de juiste schoenen kiest, want niet elke fietsschoen past op elk pedaal.

  Dorst

  bidonhouderTijdens het fietsen ben je behoorlijk wat brandstof aan het omzetten in energie. Het is daarom verstandig om genoeg van deze brandstof mee te nemen. De meeste mountainbikes hebben plek voor 2 bidonhouders en bidons. Zo kun je ook voor langere tochten genoeg te drinken meenemen.

  Lekke band

  zadeltasjeEen Mountainbike rolt het lekkerst over oneffen terrein met een wat lagere bandenspanning. De gewenste bandenspanning hangt natuurlijk altijd van de persoonlijke voorkeur van de rijder af, maar in de meeste gevallen is deze tussen de 2 en 2,5 bar. Het is dan ook belangrijk om de spanning steeds voor het fietsen te controleren. Door met lagere bandenspanning te gaan rijden loop je meer risico op lekke banden. Mocht je onderweg toch een lekke band krijgen, dan kun je eenvoudig de band demonteren met een paar bandenlichters. Met zelfplakkende patches kun je snel en eenvoudig de binnenband plakken en met de minipomp is de band gemakkelijk weer op spanning te brengen. De minipomp is gemakkelijk onder jouw bidonhouder bevestigen en de bandenlichters en zelfplakkende patches gaan mee in een zadeltasje.

  Zitpositie aanpassen onderweg

  Onderweg jouw zadel of stuur in een andere stand zetten is geen probleem wanneer je een handige multitool meeneemt. Ook bij eventuele pech- of valpartijen kan een kleine multitool grote problemen oplossen. Deze multitool past natuurlijk ook prima in de zadeltas.

 • Veilig passeren

  fietsbelOp een Mountainbike behoor je tot de snellere gebruikers van het fietspad of schelpenpad. De meeste mountainbikes zijn standaard niet voorzien van een fietsbel. Deze blijkt in de praktijk toch wel erg nuttig wanneer je andere fietsers nadert om te passeren. Het dikkere stuur van een mountainbike vraagt om een speciale fietsbel die je aan de stuurpen of op het dikke gedeelte van het stuur kunt monteren.

  Tip: om het fietsen uitdagender te maken is een fietscomputer of gps-computer een erg leuke extra!

  Bekijk de fietscomputers